Šéftrenér atletů Dvořák je po ME zklamaný, ale zůstává optimistou

Jen oštěpařka Barbora Špotáková stála na mistrovství Evropy atletů v Barceloně na stupních vítězů. Jediný bronz - to je nejhorší bilance na mistrovství Evropy od roku 1938. A jak hodnotil vystoupení týmu šéftrenér Tomáš Dvořák?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéftrenér české atletické reprezentace

Šéftrenér české atletické reprezentace | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„Jedna medaile, sám jsem čekal víc. Mysleli jsme, že můžou udělat víc a neudělali. Takže šampionát je s jednou medailí, ale se spoustou finálových umístění. Spousta závodníků byla navíc jen kousek od finálových umístění. Nemůžu říct, že jsem spokojen, ale nemůžu ani říct, že jsem nespokojen," tvrdí šalamounsky Tomáš Dvořák.

O budoucnost české atletiky ale i přes chudičký medailový zisk strach nemá. „Tým, který tady závodil, byl ze třiceti procent úspěšný. Dostat se mezi osm nejlepších v Evropě je podle mého soudu prostě úspěch, zvlášť u těch mladých, kteří to mají ve velké míře a ve velkém počtu před sebou. Někdy si říkám, že je možná lepší být čtvrtý a stavět na tom, než získat jednu medaili a spokojit se s tím," uvažuje Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéftrenér atletů Dvořák je po ME zklamaný, ale zůstává optimistou

A má také jeden příklad za všechny: „Takže Zuzka Hejnová je zklamaná, ale sami víte, jaká je to bojovnice. Je to talentovaná atletka, kterou člověk dlouhé roky hledá. Teď to musí ustát v hlavě a najít s trenérkou recept, jak to ještě vylepšit, aby byla schopna poprat se s celým světem a nejen s tou evropskou konkurencí, říká Tomáš Dvořák.

Spokojen může být i s tím, že do Barcelony odjela největší výprava v historii evropských šampionátu. Právě do budoucnosti české atletiky to byla investice k nezaplacení.

Kvalifikační limity přitvrdí

„Já to vidím z vlastní zkušenosti. Také jsem se musel naučit závodit, také mi první roky vadilo, že mi někdo tleskal do pokusu, a pak jsem to sám burcoval. Závodníci se musí najít a nenajdou se na mistrovství republiky. Musí objíždět velké závody, aby opravdu byli schopni prodat to, na co mají," říká český šéftrenér.

„Když se pak nepovede to, na co člověk měl, tak musí být natolik silný, aby tu prohru bral jako impuls k další práci. Být šampiónem se člověk učí horko těžko. Dá se to samozřejmě naučit, ale člověk v první řadě musí chtít sám," má jasno Dvořák.

Jenže v Barceloně byli i atleti, kterým zkušenosti rozhodně nechybí a zůstali daleko za očekáváním. Mnohdy dokonce uzavírali výsledkovou listinu. Dvořák se proto při stanovování kvalifikačních kritérií chystá přitvrdit.

„To budou asi první změny pro příští rok, kdy je mistrovství světa a kdy se pojede přes půl světa. Tam by se opravdu měla představit ta absolutní špička. Neříkám, že sem někdo jel na výlet. Určitě se všichni snažili připravit, ale holt to neustáli. Mrzí mě, že to neustáli ti zkušení, to je samozřejmě peklo, ale …," pokrčil šéftrenér českých atletů rameny.

Petr Souček, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme