Špotáková a Železný zasadili stromy v rámci projektu Kořeny osobností

Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková sázela v pražské botanické zahradě společně se svým synem a také Janem Železným stromy v rámci projektu Kořeny osobností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková se synem Jankem zasadili strom v pražské botanické zahradě

Barbora Špotáková se synem Jankem zasadili strom v pražské botanické zahradě | Zdroj: ČTK

Jakmile vzala Barbora Špotáková do ruky hrábě, přiběhl přes kořeny trochu nejistým krokem její syn. Nebál se velkého houfu lidí ani blesků fotoaparátů a rovnou popadl plastovou konev.

„No tak Janeček mi pořád pomáhá na zahradě. Takže už jsem zvyklá, že mi opravdu sekunduje a kouká, jak pracuju nebo se snažím vytvářet zahrádku,“ popisuje Barbora Špotáková.

Česká atletka má k přírodě velmi blízko, a tak bedlivě naslouchala, když jí zaměstnanci botanické zahrady dávali informace o jasanu, který bude připomínat její výkony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Špotáková a Železný zasadili stromy v rámci projektu Kořen osobností

„Mám zemědělskou univerzitu, ale je pravda, že jsem třeba s dendrologií do styku moc nepřišla, určitě nepoznám každou kytku. Tam mám ještě velké rezervy,“ přiznává česká oštěpařka.

„Teď ale stavíme barák a děláme pozemní úpravy, takže mě čeká výsadba stromů a ráda bych to do zimy zvládla. Jsem ráda, že jsem tady dostala nějaké tipy a hned příští týden je můžu využít,“ vysvětluje česká oštěpařka.

Ta už se lehce připravuje na další atletickou sezonu, ale zatím jde spíš o udržení fyzické kondice a k tomu jí pomáhá i práce na zahradě.

„Přesně tak, zrovna včera jsem prohazovala asi půl dne hlínu a to je na zpevnění ideální věc, samozřejmě než začne sezona. V přípravě by to bylo kontraproduktivní a zvládat se to nedá. Ale mám to ráda a je to pro mě absolutní psychická relaxace,“ říká Barbora Špotáková.

Svůj strom zasadil i její trenér Jan Železný. Ten pak potvrdil, že si z botanické zahrady odnesl o americkém jasanu čtyřhranném zajímavé informace.

„Vyrábí se z toho sportovní nářadí, kdysi údajně i oštěpy. Ty už teď dřevěné nejsou, ale vím, že dříve byly dřevěné a z jasanu by asi být mohly. Ale dělají se z toho baseballové pálky v Americe,“ mluví o jasné symbolice Jan Železný.

V trojské zahradě už je po dnešku v rámci projektu Kořeny osobností 68 stromů a čeští oštěpaři se tak zařadili po bok jmen, jako jsou například Miloš Forman, Václav Havel nebo sir Nicholas Winton.

Vojtěch Bureš, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme