Svoboda, Špotáková a Frydrych jedou na ME pro medaile

Od 27. července do 1.srpna proběhne v Barceloně atletické mistrovství Evropy. O dva dny dříve usedne na palubu leteckého speciálu směr Španělsko 22 žen a 19 mužů, kteří nás na šampionátu budou reprezentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková (na snímku) skončila v hodu oštěpem druhá za Slovinkou Martinou Ratejovou.

Barbora Špotáková (na snímku) skončila v hodu oštěpem druhá za Slovinkou Martinou Ratejovou. | Foto: Tomáš Adamec

„To číslo není nijak hrozivé. Před čtyřmi lety bylo nominováno na mistrovství Evropy do Goteborgu 46 atletů. Myslím si, že všichni budou skvěle připraveni. Ač je ten tým poměrně mladý, jsou všichni zkušení atleti a mají zkušené trenéry, kteří vědí, jak je připravit na vrchol sezóny," říká o výpravě šéftrenér atletické reprezentace Tomáš Dvořák.

Ten se prý bude radovat z každé medaile, kterou čeští sportovci na šampionátu vybojují. Naprosto spokojen by pak byl s půl tuctem cenných kovů. Ambicemi tedy výprava rozhodně nešetří a není se co divit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svoboda, Špotáková a Frydrych jedou na ME pro medaile

V první desítce kontinentálních tabulek je ve svých disciplínách hned devět českých atletů. Úplně nejvýše pak figuruje překážkář Petr Svoboda, který sice vnímá neobvykle širokou a vyrovnanou konkurenci, přesto znovu hlásí, že jede vyhrát.

„Je to v podstatě jen taková moje myšlenky v hlavě, že chci vyhrát a když jedu na velký závod, tak tam jedu vyhrát. Ale vyhrát sám nad sebou, není to přímo, že bych jel vyhrát zlatou medaili. Musím vyhrát hlavně sám nad sebou, aby za to ten výkon stál," říká Petr Svoboda.

Špotáková cítí formu

Stát za to bude určitě i vystoupení další medailové naděje pro Barcelonu oštěpařky Barbory Špotákové, které patří v redukovaných tabulkách druhá pozice. Světová rekordmanka však v posledních dnech cítí návrat formy.

„Vím, že už jsem letos hodila 68 metrů, potom jsem ještě trošku přitrénovala. Myslím, že bych aspoň tenhle výkon mohla zopakovat. Něco k těm 68. Třeba 69 metrů by bylo fakt pěkných. To je určitě v mých schopnostech, záleží, jaké budou přímo podmínky a konkrétní nálada v tu dobu. Ale já myslím, že jsem zkušená, že už to snad trošku umím a že se budu snažit o to poprat," slibuje česká naděje v oštěpařském sektoru.

Mimochodem její odhad vzdálenosti, kde bude ležet medaile, je 67 metrů. Nejen závod oštěpařek, ale i klání se stejným náčiním v podání mužů bude pro českého fanouška velmi zajímavé. Z tria Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý a Petr Frydrych má největší ambice posledně jmenovaný.

Krokodýlí trénink

„Mise je taková, že bez medaile se nevracet. Myslím si, že ani Thorkildsen nemá ten titul jistý, byť se na velkou akci vždy skvěle připraví. O titul bude určitě boj a doufám, že se o něj poperu i já," věří Petr Frydrych.

Reálnou možnost přidat do české sbírky cenný kov má také překážkářka Zuzana Hejnová. Na rozdíl od jejích kolegů prokazuje v sezóně naprosto vyrovnanou formu a vyhýbají se jí i zranění. Před šampionátem si tak může naordinovat takzvaný krokodýlí trénink.

„Krokodýlí trénink, to je prostě jen ležet, odpočívat, spát a čekat, až přijde forma. A jaký čas se dá po krokodýlím tréninku na mistrovství Evropy zaběhnout? Já myslím, že se dá zaběhnout hodně dobrý čas," usmívá se Zuzana Hejnová.

Martin Hlucháň, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme