Tři čeští oštěpaři budou v Pekingu bojovat se soupeři i vlastní psychikou

Nejpočetnější české zastoupení bude mít na atletickém mistrovství světa mužský oštěp. Hned tři svěřenci světového rekordmana Jana Železného totiž vstoupí do kvalifikace v pondělí, tedy ve třetí den šampionátu v Pekingu. Nejvíc pozornosti samozřejmě přitahuje Vítězslav Veselý, který ale žádnou výhodu v roli obhájce světového titulu z Moskvy nevidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězslav Veselý se v Curychu představil naposledy před 11 dny

Vítězslav Veselý se v Curychu představil naposledy před 11 dny | Zdroj: Reuters

„Nehraje to žádnou roli, v závodě mi to ani nepomůže, ani neublíží. Budu se prát, abych podal co nejvyšší výsledek. Uvidí se, jestli to bude stačit na obhajobu nebo na medaili. Letos je to mnohem otevřenější, než to bývalo," popisuje stále ještě úřadující mistr světa Vítězslav Veselý situaci ve světové špičce.

Pětadvacet závodníků už letos dokázalo přehodit 83metrovou hranici a jedním z nich je i Jakub Vadlejch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko vysílá do Pekingu hned 3 oštěpaře, jejich vyhlídky zjistil reportér ČRo Jakub Marek

„Donedávna jsem byl s 85 metry 13., což nebylo ani v dobách trenéra Železného. Ten průměr je obrovský. Dva lidi z exotických zemí jsou přes 90 metrů," naráží Vadlejch na Keňana Yega a Trinidaďana Wallcota.

Sám je v tabulkách osmý za osobní rekord 86 metrů a 21 centimetrů, což je vzdálenost, za kterou brali oštěpaři na velkých akcích dokonce i medaile.

A Vítězslav Veselý, přestože vede průběžně vede Diamantovou ligu, předvedl „až" šestý nejdelší letošní hod.

Velkou roli tak bude hrát i psychická připravenost, se kterou měl Jakub Vadlejch v minulosti problémy. „Člověk stejně nebojuje se soupeři, ale s vlastním limitem. Začal jsem si to uvědomovat, že nezávodím proti ostatním klukům, ale sám proti sobě," vidí hlavní příčinu zlepšení v posledních měsíců.

Hejnová bude v Pekingu obhajovat zlato, sezónní maximum má stačit na medaili

Číst článek

Třetí z oštěpařů Jana Železného Petr Frydrych měl výborný vstup do sezony, kdy dokonce vedl světové tabulky, poté ale, podobně jako v předešlých letech, zapadl do průměru. Příčinu vidí právě v psychice.

„Poslední dva tři závody nebyly ideální, fyzička šla dolů. Asi každý funguje jinak, když se u mě odečte pár faktorů, jdou metry dolů víc než těm ostatním," doplňuje Petr Frydrych, který věří, že prolomí nevýrazné výkony právě v na světovém šampionátu v Pekingu.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme