Závod byl velmi emotivní, shodují se maratonci rok po útocích v Bostonu

Tisíce maratonských běžců vyrazily do ulic amerického Bostonu a připomněly si památku tří obětí a více než 260 zraněných při loňských bombových útocích. Závod provázela velmi přísná bezpečnostní opatření. I přesto mu ale přihlížely statisíce diváků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bostonský maraton ve znamení hrdosti a velkých emocí

Bostonský maraton ve znamení hrdosti a velkých emocí | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Na 36 tisíc závodníků proběhlo letos trasu z Hopkintonu do Bostonu. Letošní ročník byl podle všech velmi speciální. Mnozí diváci i mnozí závodníci už předem mluvili o tom, že chtějí vyjádřit solidaritu a účast všem zraněným i obětem loňských útoků.

Oběti loňského útoku měl na paměti vítěz mužské kategorie, 39letý Meb Keflezighi, první Američan, který vyhrál od roku 1985. Podporu Bostonu chtěla svým výkonem vyjádřit i nejrychlejší žena závodu, Keňanka Rita Jeptoová.

118. ročník bostonského maratonu, který běžci řadí mezi nejobtížnější ve Spojených státech, provázela přísná bezpečnostní opatření. 42kilometrovou trať střežily policejní jednotky, pyrotechnici a v pozadí i zásahové týmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bostonskému maratonu přihlížela i zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu v USA Lenka Kabrhelová

„Policisté byli na každém kroku, ale to je pochopitelné. Po tom, co se stalo loni, nikdo nechtěl nechat věci náhodě. Na každý pád, všichni jsme se cítili v dobrých rukou, o bezpečí jsem neměl pochybnosti ani na vteřinu," říká Ryan Saunders z kanadského Toronta.

Podle Ryana Saunderse byl zejména závěr závodu v cílové rovince, kde loni nálože explodovaly, velmi emotivní.

„Samotnou mě zaskočilo, jak dojemný závod chvílemi byl. Loni jsem tu nebyla a útoky nezažila. Ale když jsem viděla na trati všechny transparenty a záchranáře, policisty, dobrovolníky a hlavně tisíce diváků, byl to velmi emotivní zážitek," říká Kerry Harrisová ze Saint Louis.

Dojetí se v průběhu závodu několikrát neubránila ani maratonkyně Kerry Harrisová ze Saint Louis | Foto: Lenka Kabrhelová

„Podél trati bylo dvakrát tolik diváků než běžně, všichni byli nadšení, s úsměvem na tváři. Byli skvělí a znamenali obrovskou podporu pro každého," pochvaluje atmosféru Peter Weil z amerického Denveru.

Jako mnozí další i Peter Weil věří, že vlna maratonské solidarity ze strany běžců i diváků pomůže Bostonu smutnou kapitolu překonat.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme