Zkusím urvat titul, plánuje Barbora Špotáková před atletickým ME

Ve švýcarském Curychu začne mistrovství Evropy v atletice. V české výpravě je mnoho medailových nadějí, největší šance asi mají oštěpaři. Barbora Špotáková má po návratu k závodění skvělou formu, Vítězslav Veselý zase vyhrál loňské mistrovství světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference Sportovec roku 2012, Barbora Špotáková

Tisková konference Sportovec roku 2012, Barbora Špotáková | Foto: Filip Jandourek

„Je to velká motivace. Měla bych využít toho, že Maria Abakumovová a Christina Obergföllová letos nezávodí. Měla bych po titulu jít a měla bych ho zkusit urvat, příležitost je letos velká,“ říká dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková.

Málokterá disciplína má tady v Curychu větší favoritku než ženský oštěp. Zlato z mistrovství Evropy ještě Barbora Špotáková nemá, kdyby ho teď na Letzigrundu nezískala, bylo by to obrovské překvapení.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Curychu bude atletické ME sledovat reportér ČRo Miroslav Bureš

Trenér Jan Železný by možná z vlastní zkušenosti chápal, kdyby Špotáková zlato nezískala. Přesto, že vyhrál třikrát olympiádu a světové mistrovství a dodnes nikdo nepřekonal jeho světový rekord, šampionem Evropy se nikdy nestal.

Závod ale pro atlety má svou hodnotu. „Každý se na sezonu připravuje maximálně, stejně jako na MS. Výjimkou je, když je ME a olympiáda. Tam je to něco jiného, Bára vůbec Evropu nešla a připravovala se na olympiádu,“ vysvětluje trenér Jan Železný.

„Ale je fakt, že rozdíl v tom je. Mistr světa a olympijský vítěz je něco jiného než mistr Evropy. Já třeba nevím, kdo vyhraje asijské hry a přitom to tam bude prestižní. Z našeho pohledu je ale ME prestižní,“ dodává kouč Barbory Špotákové.

Tyčkařka Svobodová se v tréninku trápí, povzbudí ji reprezentační dres

Číst článek

Jan Železný netrénuje jenom Barboru Špotákovou, ale také skupinu českých oštěpařů. A Vítězslav Veselý bude v Curychu obhajovat titul mistra Evropy.

„Až v posledních 3 letech se tam začali chlapům ‚plést‘ ti ostatní. Je tam Keňan, teď hází i Egypťan. Jinak Evropa vždy dominovala, takže vyhrát ME bylo stejně těžké, jako vyhrát olympiádu. Ženským Evropanky jasně dominují, je tam síla,“ porovnává Jan Železný.

Barbora Špotáková vstoupí do mistrovství Evropy už zítra dopoledne, kdy je na programu kvalifikace. A že celý šampionát vám Český rozhlas nabídne ve vysílání Radiožurnálu a internetového kanálu Český rozhlas Sport.

Miroslav Bureš, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme