Američané prošetřují použití chemických zbraní v Sýrii

Izrael i Spojené státy mimořádně znepokojuje vývoj v Sýrii. V Izraeli se na tom shodli americký prezident Barack Obama a premiér židovského státu Benjamin Netanjahu. Právě Sýrie patřila spolu s Íránem k hlavním tématům jejich rozhovorů. Mluvilo se i o úterním incidentu, kdy u Aleppa zahynulo při údajném chemickém útoku 25 Syřanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a Benjamin Netanjahu

Barack Obama a Benjamin Netanjahu | Zdroj: Reuters

Obama už dříve prohlásil, že použití chemických zbraní by mohlo znamenat zahraniční intervenci do Sýrie.

V Jeruzalémě řekl, že jeho země pečlivě vyšetřuje, zda k nasazení chemické munice opravdu došlo. Zatím není jasné, jestli střelu s neznámou látkou odpálila syrská armáda, nebo rebelové, ke druhé variantě se ale Obama vyjádřil skepticky.

Experti mezitím poukazují, že nemuselo jít o látku splňující definici zakázané chemické zbraně, ale například o silnou koncentraci plynu k rozhánění demonstrací.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme