Annan jedná se syrskými představiteli. Chce přimět vládu k zastavení útoků

Mezinárodní zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Kofi Annan jedná v Damašku se syrskými představiteli včetně prezidenta Bašára Asada. Už po příletu do Sýrie Annan prohlásil, že bude chtít místní vládu přimět k zastavení útoků a dodržování mírového plánu z počátku dubna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zmocněnec OSN Kofi Annan (uprostřed vlevo) jedná se syrským prezidentem Bašárem Asadem

Zmocněnec OSN Kofi Annan (uprostřed vlevo) jedná se syrským prezidentem Bašárem Asadem | Zdroj: Reuters

Annan je v Sýrii za situace, kdy okolní svět se zděšením reaguje na víkendový masakr více než stovky civilistů ve městě Húlá.

Vyšetřovatelé OSN potvrdili, že jen necelých dvacet z nich zabila těžká palba syrské armády. Drtivou většinu žen a dětí povraždili neznámí ozbrojenci. Opozice tvrdí, že to byla provládní milice, syrská vláda ukazuje na opoziční teroristy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Sýrii mluvil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

Prokazatelně lze syrskému režimu přičíst pouze lidi zabité při dělostřelecké a tankové palbě.

„I Rusové upozorňují na to, že tam probíhal útok syrské armády, který Rada bezpečnosti OSN odsoudila, ale že to ještě zdaleka neznamená, že syrský režim nese odpovědnost za podřezávání dětí a jejich rodičů. Kolikrát už do hry vstoupily i jiné složky, které se pohybují mezi tím,“ říká blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Kofi Annan se má setkat také se zástupci syrské opozice, která by se měla řídit příměřím, i když tlak je na ni jednak z politických důvodů a také proto, že toho na svědomí nemá tolik jako vládní síly, menší. Podle mezinárodního společenství navíc není s kým jednat.

OSN a Arabská liga chtěly minulý měsíc uspořádat koordinační schůzku syrské opozice v Káhiře. Ta ale byla bez náhrady zrušena, protože se opozice nedokázala dohodnout, kdo do Egypta přijede.

Martina Hanáčková, Břetislav Tureček, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme