Atentáty v Bagdádu zabily nejméně 40 lidí, policisté hledají další nálože

Atentáty v irácké metropoli Bagdád si vyžádaly nejméně 40 mrtvých. Jedna z náloží explodovala u přeplněného tržiště. V davu se pak odpálil sebevražedný atentátník. K sérii útoků se zatím nikdo nepřihlásil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký Bagdád

Irácký Bagdád | Foto: Robert Mikoláš

Atentáty se odehrály mimo jiné v převážně šíitských čtvrtích na severu Bagdádu. Největší masakr je podle agentury Reuters hlášen ze čtvrti Šaáb, kde při explozi trhaviny ve vozu poblíž přeplněného tržiště zahynulo deset lidí.

Na místě se vzápětí shromáždil dav, ve kterém se odpálil sebevražedný atentátník – při této následné explozi podle policejních zdrojů zemřelo dalších devět osob.

I v další bagdádské čtvrti explodoval vůz s náloží – bilance tohoto útoku je devět mrtvých. Policisté za pomoci psů prohledávají okolí v obavách, že jsou tam nastraženy další nálože.

Ještě před půlnocí irácké bezpečnostní zdroje informovaly o atentátu, při kterém útočník najel s autem plným výbušnin na kontrolní stanoviště ve čtvrti Kazimíja. Zahynulo osm lidí, z toho tři příslušníci bezpečnostních složek a pět civilistů. Uvedla to agentura AP.

V jiné části města přišli při bombovém útoku o život nejméně čtyři lidé – k výbuchu došlo ve chvíli, kdy se lidé začali shromažďovat, aby po západu slunce přerušili půst v rámci měsíce ramadánu.

K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil, podobné útoky měli ale v minulosti na svědomí ozbrojenci z hnutí Islámský stát.

ČTK, Jan Prokeš, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme