Běžní Izraelci se s každou další raketou z Gazy přiklánějí k pozemní invazi

Klid zbraní mezi Izraelem a Hamásem navržený egyptskými vyjednavači ani nezačal, protože Hamás návrh odmítl. Palestinské hnutí ale pokračuje ve vyjednávání podmínek případného příměří a oboustranný klid zbraní je stále ještě nejpravděpodobnějším scénářem, jak současný konflikt může skončit. Úplně vyloučené ale nejsou ani jiné scénáře, včetně rozsáhlé pozemní operace izraelské armády přímo v pásmu Gazy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelci se kryjí poté, co se rozezněla siréna varující před raketou z Gazy

Izraelci se kryjí poté, co se rozezněla siréna varující před raketou z Gazy | Zdroj: Reuters

Před rodinným domem v Aškelonu stojí několik policejních a hasičských vozidel a spousta sousedů, zvědavců a novinářů.

Před několika desítkami minut dopadla na dvůr domu raketa vystřelená ozbrojenci z asi deset kilometrů vzdáleného pásma Gazy. Adam ze sousedního domu vyděšeně obhlíží způsobené škody a přemýšlí, jak ostřelování zabránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postojích izraelské veřejnosti k možné pozemní invazi do Gazy natáčel náš blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

"Tenhle problém by určitě vyřešila pozemní operace, protože jedině tak se dají najít věci skryté pod zemí. Samozřejmě by to pro naše vojáky bylo velké riziko. Moji dva bráchové jsou teď v armádě a jsou na invazi do Gazy připravení. Situace, kdy budou riskovat v Gaze své životy, se mi nelíbí, ale jinou možnost nemáme," říká Adam.

S každou další raketou letící z Gazy se Izraelci více přiklánějí k možné invazi a názory se radikalizují.

"Chci, aby izraelská vláda do Gazy šla. A vyřídila to tam, jako to uměl vyřídit Hitler! Která země na světě chce žít pod raketovou palbou? Podívej, co udělal Putin v Čečně, v Grozném! A nikdo neřekl ani slovo. A když Izrael zabije v Gaze pět lidí, hned se celý svět bouří," křičí aškelonský taxikář a jako novináři mi připomíná, jak jsou podle něj cizí média protiizraelsky naladěná. U židovského taxikáře mě vzývání Hitlera ale skutečně udivuje.

Izraelští vojáci spí kolem obrněného transportéru APC vně pásma Gazy | Foto: Reuters

Sofistikovanější a také vojenský pohled má na případnou pozemní invazi v Gaze Cvika Fogel, vysloužilý generál, se kterým své kroky konzultuje i izraelská vláda. Generál Fogel dříve velel vojskům na jihu Izraele.

"Nechceme, aby se opakovaly záběry civilistů zmasakrovaných izraelskou armádou. A proto říkám, že letecké útoky na Gazu mají skončit. Pojďme do pozemní ofenzivy, která je mnohem přesnější. Po leteckých útocích zůstane zničených, řekněme, 2000 domů, 50 mrtvých operativců Hamásu a 200 civilních obětí. Po pozemní operaci budete mít 2000 mrtvých příslušníků Hamásu a žádné oběti mezi civilisty," vypočítává výhody pozemní operace generál Fogel.

Izrael vyhlásil pětihodinové příměří, se zastavením palby souhlasí i Hamás

Číst článek

A dodává, že teď, po týdnu náletů, se ze vzduchu už o moc víc cílů zničit nedá. Tvrdí tedy, že existují jen dvě smysluplné možnosti: buď boje ukončit příměřím - a pak vlastně celý konflikt postrádá smysl - anebo se pokusit zlikvidovat vojenské schopnosti Hamásu přímo v terénu. Podle generála je k tomu pro Izrael i výjimečně příznivá mezinárodně-politická konstelace.

"Pro nás je to jedinečná příležitost, protože poprvé po nějakých dvaceti letech mají Egypťané stejný zájem jako Izrael. Egypťané mají rádi Hamás ještě mnohem méně než my, Izraelci. Je to šance, jak něco podniknout společně, něco, co bude dobré pro Egypt, Izrael i obyvatele Gazy. Nejde toho ale dosáhnout jen leteckými útoky," podotýká generál Cvika Fogel, přičemž jaksi nebere v úvahu, že obyvatelstvo Gazy by pravděpodobně izraelskou invazi za svůj zájem nepovažovalo.

Vidina padlých vojáků straší

Překážkou pro pozemní operaci je ale podle generála premiér Netanjahu. Bojí se prý prakticky jistých obětí v řadách izraelských vojáků, které by mu mohly ubrat politické body. A třeba takový protiraketový štít, který se ukazuje jako velmi účinný, údajně Izraelce ukolébává a snižuje jejich ochotu riskovat životy vojáků.

"Naše vláda v posledních letech nikdy nemluvila o možnosti riskovat ztrátu nějakých vojáků. Ale podívejte, v roce 2006 ve válce proti Hizballáhu v Libanonu jsme ztratili vojáků dost. Od té doby ale Hizballáh nevypálil na sever Izraele jedinou raketu," obhajuje své návrhy vysloužilý generál Cvika Fogel.

Část veřejnosti se skutečně s vidinou padlých izraelských vojáků nechce smířit. "Toho se pořád bojím. Každý voják je synem nějaké matky, vojáci mají své rodiny, tak jako každý jiný, mám z toho opravdu strach. Já bych prostě chtěla, aby tohle všechno už bylo co nejdříve za námi," říká maminka s dítětem u rodinného domku v Aškelonu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme