Cesta k prezidentským volbám v Egyptě by se mohla o měsíc zkrátit

Egyptské úřady začnou přijímat nominace kandidátů do prezidentských voleb od 10. března. S odvoláním na egyptský server Al-Ahram to uvádí agentura Reuters. Původní termín pro příjem nominací byl 15. duben. Uspíšením termínu se zřejmě vojenská rada, která Egypt řídí, snaží uklidnit situaci v zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující na káhirském náměstí Tahrír v Egyptě

Protestující na káhirském náměstí Tahrír v Egyptě | Zdroj: Reuters

Vojenská rada už dříve slíbila, že v létě předá moc nově zvolenému prezidentovi. Oznámení o příjmu nominací by mělo proces předávání moci civilní vládě urychlit.

„Nemyslím, že by to nějak uklidnilo situaci, protože požadavků je daleko víc, ale předání moci by bylo měsíc dříve a podle demonstrujících a revolucionářů každý den navíc, kdy vojenská rada vládne této zemi, hrozí katastrofou,“ říká spolupracovnice ČRo v Káhiře Anna Janků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Egyptě přiblížila spolupracovnice ČRo Anna Janků

Zatím největší nepokoje od loňského pádu režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka vyvolal masakr po fotbalovém zápase na stadionu v Port Saídu. Minulý týden ve středu tam zahynulo 74 lidí.

Do ulic vyšli Egypťané pobouření tím, že bezpečnostní složky nedokázaly násilnostem zabránit. Při střetech policistů a demonstrantů v Káhiře a Suezu zemřelo více než 10 lidí.

Demonstranti také požadují, aby Nejvyšší rada ozbrojených sil urychleně předala moc civilní vládě. K výzvě se v sobotu připojilo i Muslimské bratrstvo, islamistická strana, která v dolní komoře parlamentu obsadila nejvíce křesel. Po urychlení příjmu nominací by se volby mohly uskutečnit během května.

K uklidnění situace by měl přispět i ohlášený převoz exprezidenta Mubaraka z vojenské nemocnice do káhirské věznice Tora a přemístění bývalých představitelů režimu do pěti různých věznic.

„Mubarak má celé patro v jedné z nejlepších vojenských nemocnic, jsou k němu brány všechny ohledy a žije si jako normálně, akorát nemůže jít normálně ven. To se týká i vězení v Tora. Mají tam laptopy, mobilní telefony, příbuzní jim tam nosí nejvybranější jídla, takže opravdu nemají podmínky jako ostatní vězni. A to pochopitelně vzbuzuje velké rozhořčení u lidí,“ popisuje Janků.

Helena Berková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme