Dánsko, Norsko a Finsko varují před cestami do egypského Šarm aš-Šajchu

Vlády Dánska, Norska a Finska vyzvaly své občany, aby se vyhnuli cestám do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch, pokud nejsou nezbytně nutné. Reagují tak na pád ruského airbusu z minulého týdne. Příčina neštěstí se stále vyšetřuje, spekuluje se o útoku Islámského státu. Kromě severských států cesty nedoporučuje také Británie a Irsko. České ministerstvo zahraničí oficiální varování nevydalo. Nedoporučuje ale individuální cestování po Sinajském poloostrově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před lety do egyptského Šarm aš-Šajchu doposud varovala Británie, Irsko a Rusko

Před lety do egyptského Šarm aš-Šajchu doposud varovala Británie, Irsko a Rusko | Zdroj: Reuters

Norské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo občany, kteří již v Šarm aš-Šajchu jsou, aby necestovali dále na Sinajský poloostrov. Stejné doporučení vydali Finové. Dánský ministr zahraničí Kristian Jensen uvedl, že Kodaň změnila svá doporučení vzhledem k informacím, které získala. Žádné další podrobnosti ale neuvedl. Informovala o tom agentura AP.

Varování před cestami na Sinaj zazněla v uplynulých dnech i z jiných evropských zemí.

Británie a Irsko zastavily lety svých letadel do Šarm aš-Šajchu už ve středu. Rusko stejný krok učinilo v pátek. Vlády se tak rozhodly v souvislosti s vyšetřováním týden starého pádu ruského dopravního letadla nad Sinajským poloostrovem, který mohl být důsledkem teroristického útoku.

Rusko se nyní podobně jako Británie snaží z Šarm aš-Šajchu evakuovat své občany, kteří tam kvůli zastavení letů uvízli. Podle šéfa ruské agentury cestovního ruchu Rosturism Olega Safonova se v zemi aktuálně nachází přes 70 tisíc ruských turistů. "Večer 6. listopadu tam bylo okolo 79 tisíc osob," uvedl šéf Rosturismu.

Rusko zastavilo lety do Egypta, cestovní kanceláře začínají počítat ztráty

Číst článek

Česká diplomacie zatím doporučení k cestám do Egypta nezměnila.

"ČR prozatím zachovává aktuální platné doporučení k cestám do Egypta. Obdobně postupuje většina evropských států," uvedla česká diplomacie s tím, že v oblasti obecně platí zásada zvýšené obezřetnosti. V současné době podle ministerstva není v provozu žádný přímý let z Česka do Šarm aš-Šajchu. V oblasti by se měly nacházet desítky českých občanů, uvedl úřad.

Ruský dopravní letoun Airbus A321 letěl minulou sobotu z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, ale zřítil se na Sinajském poloostrově. Neštěstí nepřežil nikdo z 224 lidí, kteří byli na palubě. Američtí a britští představitelé se domnívají, že pád mohla způsobit bomba umístěná na palubě.

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme