Do bombardování Islámského státu v Iráku se zapojila i íránská letadla, tvrdí USA

Íránská letadla zřejmě bombardovala pozice Islámského státu v Iráku. Řekl to mluvčí Pentagonu. Spolupráci s Teheránem v boji proti Islámskému státu ale Washington popírá. Spojené státy stojí v čele mezinárodní koalice útočící na džihádisty v Iráku i Sýrii, do pomoci boje proti Islámskému státu se už zapojily desítky zemí včetně Česka. To posílá zbraně a munici iráckým Kurdům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombardování Islámského státu

Bombardování Islámského státu | Zdroj: Reuters

Íránské letouny měly útočit v blízkosti své hranice s Irákem, v provincii Dijála. Írán údajně do bojů nasadil letouny F-4 Phantom. Televize Al-Džazíra také odvysílala záběry těchto stíhaček, které v tomto regionu používá pouze Írán a Turecko.

Ankara se ale odmítá zapojit do úderů proti Islámskému státu, a dokonce nepovolila Spojeným státům, aby využívaly turecké základny k útokům. Je tedy pravděpodobné, že jde skutečně o stroje íránské armády, i když nejmenovaný irácký představitel to popírá. Teherán už ale řadu týdnů podporuje irácké pozemní síly, stejně tak i šiícké milice.

O letecké podpoře Íránu se tak zatím jen spekulovalo, až nyní je tedy Pentagon vůbec poprvé potvrdil. „Nic nenaznačuje, že by zprávy o těchto útocích byly nepravdivé,“ uvedl kontradmirál John Kirby.

Tou nejdůležitější zemí, která útočí na Islámský stát, ale zůstávají Spojené státy, jejichž letouny bombardují teroristy prakticky denně, v Iráku i Sýrii.

Žádné spojenectví

Spojené státy i Írán ale nadále popírají, že by v boji proti Islámskému státu spojily své síly. Příkopy mezi Teheránem a Washingtonem jsou příliš hluboké. Navíc z Teheránu dnes přišlo i další obvinění Spojených států, které podle Íránu vlastně zapříčinily současnou krizi na Blízkém východě.

Už dříve se sice objevily zprávy o tom, že Teherán pomůže Američanům v boji s Islámským státem v Iráku výměnou za uzavření dohody o íránském jaderném programu, ale pořád jde jen o spekulace. V každém případě obě strany spolu jednají, což je určitě velký pokrok, mají totiž společného nepřítele.

Rozdílný názor na Sýrii

Pozice Američanů a Íránců jsou ovšem zcela rozdílné co se týče Sýrie. Bílý dům trvá na sesazení prezidenta Bašára Asada, kterého naopak Teherán podporuje, ať už přímo, na diplomatickém poli nebo vyzbrojováním Hizballáhu.

I v Sýrii však paradoxně došlo k tomu, že na Islámský stát útočí jak syrský režim, tak Američané, tedy Asadovi nepřátelé. Nejvíc je to vidět při bombardování takzvaného hlavního města Islámského státu, Rakka, na které nalétávají jak americké stíhačky spolu s bahrajnskými nebo jordánskými, tak i syrská letadla.

Islámský stát je totiž v tuto chvíli nepřítelem č.1 pro Západ i většinu arabských zemí, mezi teroristy jsou totiž tisíce bojovníků s evropskými pasy nebo pocházejí z Jordánska, Saúdské Arábie a dalších muslimských států. A tyto země se pochopitelně obávají jejich případného návratu.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme