Dva Francouzi zadržovaní v Afghánistánu jsou na svobodě

Dva francouzští novináři, zadržovaní v Afghánistánu rok a šest měsíců, byli propuštěni na svobodu. Během této doby byla ve Francii na jejich počest zorganizována řada manifestací a stanice France 3 každý den připomínala jejich zajetí. Propuštění na svobodu potvrdil Elysejský palác, který vyvíjel výraznou diplomatickou aktivitu ve snaze o jejich propuštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva francouzští novináři Stephane Taponier (vlevo) and Herve Ghesquiere dorazí do Paříže ve čtvrtek dopoledne.

Dva francouzští novináři Stephane Taponier (vlevo) and Herve Ghesquiere dorazí do Paříže ve čtvrtek dopoledne. | Zdroj: Reuters

Informaci o propuštění dvou novinářů stanice France 3 přinesla jako první organizace Reportéři bez hranic. Poté následovalo potvrzení Elysejského paláce. samotný prezident Sarkozy zavolal osobně rodinám obou zadržovaných.

Hervé Ghesquiére a Stéphane Taponier byli uneseni v Afghánistánu 30. prosince 2009, ve chvíli, kdy připravovali reportáž pro svou stanici.

Ministr zahraničí Alain Juppe potvrdil diplomatické úsilí Francie s tím, že nikdy neztrácel naději v propuštění obou novinářů. Do této chvíle není známo, kdo za jejich únosem stojí. Do Paříže by oba reportéři měli dorazit zítra dopoledne.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme