Egypťané pokračovali v demonstracích na Tahríru proti vojenské vládě

Ani dnes nebyl na káhirském náměstí Tahrír klid. Stejně jako včera tam policie použila proti davu gumové projektily a slzný plyn. Demonstranti házeli kamení i zápalné lahve a zapálili policejní auto. Požadují, aby vojenská rada předala moc civilní vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující Egypťané utíkají před slzným plynem

Protestující Egypťané utíkají před slzným plynem | Zdroj: Reuters

Po dva dny stoupal z Tahríru černý dým ze zapálených automobilů a motocyklů. Policie se neúspěšně snažila vyklidit střed města od původně poklidných demonstrantů, kteří chtějí na Tahríru zůstat až do splnění svých požadavků.

Egypťanům se nezamlouvá vyhlášení takzvaných nadústavních principů. I když bylo sestavení nové ústavy odloženo až do doby po parlamentních volbách, armáda se snaží zakotvit do jejích základních principů pokračování své moci.

Představitelé armády usilují o postavení nad autoritou ústavy i v novém uspořádání a o zachování nezávislosti na civilní moci.

Demonstranti stále hlasitěji požadují dokonce odchod maršála Tantáwího, který stojí v čele vojenské junty. Účastníci protestu považují násilný postup policie v posledních dnech za podobný, jaký zažívali při masivních demonstracích proti Mubárakovu režimu v lednu tohoto roku.

Štěpán Macháček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme