Egypťané si připomenou druhé výročí revoluce. Mnozí z nich znovu vyjdou do ulic

V Káhiře se dnes chystá demonstrace proti současné vládě Hišáma Kandíla a proti nové ústavě. Protesty svolala opoziční Fronta národní spásy Muhamada Baradeje, která soustavně kritizuje kroky vládnoucího Muslimského bratrstva a prezidenta Muhamada Mursího. Demonstrace se symbolicky koná přesně dva roky od vypuknutí protestů proti bývalému prezidentovi Husnímu Mubárakovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Egyptský prezident Muhammad Mursí | Foto: Maya Alleruzzo | Zdroj: ČTK

"Lid chce pád režimu!" - to byl hlavní požadavek, který Egypťané odvážně skandovali 25. ledna 2011 na hlavním káhirském náměstí Tahrír.

"Požadavky se stupňovaly. Nejdřív chtěl lid pád režimu, potom pád prezidenta, pak se požadoval soud s Mubárakem a nakonec i jeho poprava," vzpomíná mladá aktivistka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Egyptě dva roky od vypuknutí protestů proti Mubarákovi přiblížil tamní spolupracovník ČRo Štěpán Macháček, který situaci shnul také v Ozvěnách dne

Hlavní cíle protestů se naplnily: Mubárak odstoupil, soud ho poslal do vězení na doživotí a politický režim se změnil.

Přesto není ani teď v Egyptě klid a každou chvíli se konají demonstrace proti prezidentovi či vládě. Podle prvního demokraticky zvoleného prezidenta Mursího je ale revoluce završená.

"Egypt a Egypťané teď mají svobodnou ústavu, kterou jim nevnutil král, ani prezident, ani ji nenadiktovali kolonisté. Tuto ústavu si vybral svobodně sám egyptský lid," říká Mursí.

Část lidí má ale pocit, že jim revoluci ukradlo Muslimské bratrstvo, které si teď jen buduje mocenské pozice. A chudší vrstvy jsou zklamané, že nová vláda ani trošku nezlepšila jejich životní podmínky. V době zhoršujícího se stavu ekonomiky čekají letos Egypt mnohé horké chvíle.

Problém s ústavou

„Problém je v tom, že celé období po pádu Mubáraka bylo dost špatně organizované,“ poznamenal Štěpán Macháček.

A připomněl, že hlavním momentem sváru je nové egyptská ústava. "Podle liberální opozice měla být sepsána nejdříve, a to na základě širokého všelidového konsensu, nikoli až po volbách.“

„Přestože si průměr egyptské společnosti si je vědom, že Muslimské bratrstvo se dere k moci, nejsou lidé nakloněni demonstracím v ulicích,“ uvedl Macháček s tím, že příští parlamentní volby se připravují už na duben.

Mapa nepokojů v Egyptě s vyznačením destinací, které nejčastěji navštěvují čeští turisté | Foto: ČTK

Štěpán Macháček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme