Egyptská policie se dostala do káhirské mešity al-Fath, kde se zabarikádovaly stovky islamistů

Egyptské bezpečnostní síly se dostaly do areálu káhirské mešity al-Fath, ve které se zabarikádovaly stovky stoupenců sesazeného prezidenta Muhammada Mursího. Podle BBC odešla jen skupinka islamistů, další zůstávají kvůli obavám z policejního zásahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V mešitě al-Fath na káhirském náměstí Ramsís stále zůstávají stoupenci bývalého prezidenta Mursího

V mešitě al-Fath na káhirském náměstí Ramsís stále zůstávají stoupenci bývalého prezidenta Mursího | Zdroj: Reuters

Policie se snaží přesvědčit Mursího stoupence k odchodu z mešity. Slíbila jim, že se jim nic nestane. Islamisté tomu ale nevěří.

Média ale zatím u mešity nezaznamenala žádné násilnosti.

Demonstranti se v mešitě al-Fath zabarikádovali před začátkem včerejšího zákazu vycházení. Ta během pátečních nepokojů na náměstí Ramsís sloužila mimo jiné jako polní nemocnice.

Policisté mešitu obklíčili a celou noc se snažili islamisty přimět, aby se rozešli domů. Podle televize al-Džazíra k tomu použili i slzný plyn, který vnitřek budovy zamořil. Nejméně jeden člověk kvůli tomu zemřel.

CK přestaly posílat klienty do Egypta, příští 2 týdny k Rudému moři neodletí z Česka žádné letadlo

Číst článek

Před mešitou je velký počet policistů a podle očitých svědků také civilistů se zbraněmi. V budově jsou kromě stovek islamistů i těla desítek obětí pátečních střetů a mnoho zraněných.

Muslimské bratrstvo své stoupence vyzvalo, aby v protestech vytrvali celý další týden, nebo dokud nepadne prozatímní vláda.

Z pokojné demonstrace během chvíle peklo. Páteční střety v Egyptě si vyžádaly desítky obětí

Číst článek

Egyptská policie v pátek zadržela víc než tisícovku příznivců Muslimského bratrstva. Nejvíc zatčených je v Káhiře, jen v metropoli muselo za mříže skoro 560 demonstrantů. Počet obětí se vyšplhal na 95. Během noci se situace v zemi uklidnila díky zákazu vycházení.

České ministerstvo zahraničí nedoporučuje jezdit do Egypta, a to ani do turistických resortů.

Štěpán Macháček, Michaela Vydrová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme