Extremisté z Islámského státu údajně zavraždili amerického novináře uneseného v Sýrii

Radikální organizace Islámský stát zveřejnila video s údajnou vraždou amerického novináře Jamese Foleyho. Na jiném videu ozbrojenci varují Spojené státy, že zadržují dalšího amerického reportéra a vyhrožují, že muže čeká stejný osud, jaký potkal Foleyho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinář James Foley s extrémistou z Islámského státu

Novinář James Foley s extrémistou z Islámského státu | Zdroj: ČTK

Výměnou za jeho život požadují, aby Washington přestal podporovat kurdské jednotky v Iráku. Americké úřady se teď snaží zjistit, jestli není video zfalšované.

"Pokud je pravé, jsme zděšeni brutální vraždou nevinného amerického novináře a vyjadřujeme nejhlubší soustrast jeho rodině a přátelům," řekla mluvčí Bílého domu Caitlin Haydenová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zveřejněném videu vraždy amerického novináře extremistickými islamisty mluvila Marie Machytková

Na videu James Foley klečí vedle muže s nožem v ruce a zahaleným obličejem. Novinář mechanicky odříkává text, ve kterém lituje, že je Američan a za své skutečné vrahy označuje Spojené státy. Zahalený terorista pak Američanům vzkazuje:

"Vaše vláda vede agresi vůči Islámskému státu. Využívá každé záminky, aby se mohla vměšovat do našich záležitostí. Vaše útoky nás stály už mnoho obětí. Pokud nepřestanete bojovat proti Islámskému státu, utopíme váš národ v krvi."

Na konci záznamu je vidět další zajatec, údajně americký novinář Steven Sotloff. Jeho osud podle islamistů záleží na dalším kroku amerického prezidenta Baracka Obamy.

Bojovník Islámského státu, který popravil amerického novináře, je nejspíš Brit

Číst článek

Foleyho rodina smrt svého blízkého potvrdila na facebookovém profilu, který byl zřízen na podporu zajatého novináře. Rodina zdůraznila, že ‚na něj nikdy nebyli hrdější‘.

"Nasadil svůj život, aby světu ukázal utrpení syrského lidu," uvedla matka novináře Diane Foleyová a poprosila islamisty, aby ušetřili životy ostatních rukojmí.

"Stejně jako Jim jsou nevinní. Nemají vliv na politiku americké vlády v Iráku, Sýrii, ani jinde na světě," napsala Foleyová.

Foley už jednou v zajetí teroristů byl

Foley byl pohřešovaný od roku 2012, kdy ho v Sýrii zajali teroristé. Nebylo to ale poprvé, co ho unesli ozbrojenci. V zajetí skončil i jako někdejší zpravodaj v Libyi. Tehdy se ale americkým úřadům podařilo vyjednat jeho propuštění. Novinář psal a natáčel pro americký zpravodajský server Global Post a další média, včetně agentury AFP.

Případ připomíná vraždu amerického novináře Daniela Pearla z listu Wall Street Journal v Pákistánu v roce 2002. A další tři Američany - Nicholase Berga, Eugena Armstronga a Jacka Hensleyho - veřejně zavraždila Al-Káida v Iráku v roce 2004.

Islamisté z Islámského státu ovládají části Sýrie a sever Iráku, kde sunnitská organizace vyhlásila chalífát. Její úsilí o ovládnutí obří přehrady u severoiráckého Mosulu vyvolalo reakci americké armády.

Ta poprvé od stažení ze země v roce 2011 v posledních dnech provedla nálety, jimiž podpořila pozemní jednotky irácké armády a kurdských milic.

Helena Berková, mkp, Michaela Vydrová, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme