Hamas po 5 letech propustil Šalita. Voják už je v Izraeli

Radikální skupina Hamás propustila izraelského pětadvacetiletého vojáka Gilada Šalita, kterého více než 5 let držela v zajetí. Šalit se přes egyptské území vrátil do Izraele a prochází první zdravotní prohlídkou na vojenské základně židovského státu. Oznámil to mluvčí izraelské armády. Izrael už podle posledních zpráv propustil 477 palestinských vězňů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gilad Šalit během výměny vězňů v Egyptě

Gilad Šalit během výměny vězňů v Egyptě | Zdroj: Reuters

"Před týdnem jsem slyšel zprávy a cítil jsem, že to je ten poslední chybějící kousek, který chybí k mému propuštění. Cítil jsem velké štěstí. Nemohu popsat své pocity přesně v tom okamžiku, ale cítil jsem, že mě čeká složitá doba. Vždy jsem ale věřil, že přijde den, kdy se dostanu na svobodu. Čekal jsem, že to bude trvat déle, ale právě v tomto okamžiku jsem to nečekal,“ uvedl Šalit.

„Myslím, že Egypťané uspěli díky svým dobrým kontaktům s Hamásem. Velmi mi samozřejmě chyběla má rodina a mí přátelé. A chybí mi, že jsem nemohla mluvit s lidmi kolem sebe, že jsem jim nemohl popsat své zážitky," prohlásil Šalit nedlouho po svém propuštění v prvním interview pro egyptskou státní televizi.

Ještě před tím byl Šalit převezen nedaleko pásma Gazy, kam pro něj letěl vrtulník, který by ho měl přepravit na leteckou základnu v centrálním Izraeli, kde na něj čekají kromě politiků také rodiče Aviva a Noam Propuštěný voják už krátce telefonoval se svou rodinou, se kterou se na vojenské letecké základně Tel Nof setkal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Už za tmy začaly autobusy vězeňské služby svážet palestinské vězně na místa předání Červenému kříži - na jeden přechod u pásma Gazy a k jednomu přechodu na západní břeh Jordánu. Gilada Šalita čekal podle plánu přesun z pásma Gazy do Egypta, kde ho měla převzít izraelská armáda. Teprve pak měl Izrael svolit k definitivnímu předání Arabů palestinské straně.

Emotivní přivítání mnohatisícovými davy čeká také stovky propouštěných Palestinců. Nejstarší z nich strávil za mřížemi 35 let. Dnes má izraelské věznice opustit 477 Palestinců a Palestinek, většinou ozbrojenců nebo teroristů s doživotními tresty. Na jejich přesun dohlíží tisícovka policistů. V jednom případě už se pokusili odjezd Palestinců zmařit radikální židovští aktivisté.

Zbytek z celkového počtu 1027 palestinských vězňů bude Palestinská správa přebírat postupně během příštích dvou měsíců. Dvě stovky propouštěných teroristů se ale nebudou smět vrátit domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar ve Světě o osmé.

Sto padesát z nich má být deportováno do Gazy. Izrael vychází z toho, že pokud se tito lidé vrátí k teroru, tak z Gazy budou škodit daleko méně než ze Západního břehu. Dalších asi 40 lidí má být přes Egypt deportováno do třetích zemí. Útočiště jim zatím nabídlo Turecko, Sýrie a Katar.

Mezi palestinskými vězni jsou jednak političtí vězni, guerilloví bojovníci, kteří útočili na izraelské vojáky, a také teroristé. Tito lidé mají na svědomí například masakr v jeruzalémské pizzerii před 10 lety, teroristické útoky v hotelích, na plážích, v ulicích nebo v autobusech. Za své činy byli do věznic posláni na doživotí. Dnes už jsou na svobodě.

Většina Izraelců výměnu podporuje

Šalita unesli palestinští ozbrojenci 25. června 2006, od té doby byl uvězněn zřejmě v pásmu Gazy. V době útoku byl Šalit desátníkem, následně ho povýšili do hodnosti rotného. Během jeho pětiletého zajetí proběhlo několik pokusů o vyjednání podmínek propuštění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček ve Světě o desáté.

Palestinské požadavky se dost měnily, jednu dobu chtěli Palestinci výměnou za Šalita propuštění 9000 vězňů. Poslední vážný pokus podnikl v roce 2009 tehdejší premiér Ehud Omert. Neuspěl, zejména kvůli odporu Izraelců propustit z vězení ty, kteří ‚mají na rukou krev‘.

Celá řada lidí, jak na palestinské, tak na izraelské straně výměnu nepodporují. „Někteří členové izraelské vlády, ale na straně Izraele to jsou zejména lidé, jejichž příbuzní se stali oběťmi teroristických činů. A v tuto chvíli spousta teroristů je propuštěna,“ poznamenal český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Egyptě Štěpán Macháček v Dopoledním Radiožurnálu.

Většina společnosti v Izraeli nicméně tuto dohodu podporuje. „Má to 70 až 80 procent podpory. V tuto chvíli je to úspěch Benjamina Netanjahua a celé izraelské vlády. V zásadě to podporuje i většina opozice,“ dodal Pojar.

Dnešní výměna nicméně není úplně výjimečná záležitost. K podobným výměnám už došlo v posledních desítkách let několikrát. Vždy se jednalo o stovky palestinských vězňů, které izraelská vláda vyměnila za izraelské vojáky, které drželo buď hnutí Hamás nebo libanonský Hizballáh. „Je to součást hry blízkovýchodního konfliktu, se kterou obě strany počítají,“ poznamenal spolupracovník ČRo v Egyptě Štěpán Macháček.


Hranice Izraele, Egypta a pásma Gazy

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme