Incident na syrsko-irácké hranici může být předzvěstí přelití konfliktu na východ

Raketa vypálená ze Sýrie zabila pětiletou dívku v sousedním Iráku. Jedná se zatím o nejvážnější incident na společné hranici. Nebezpečí pro Irák ale nepředstavují jen občasné přestřelky, ale především rostoucí napětí mezi různými muslimskými sektami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boje v Sýrii - ilustrační foto

Boje v Sýrii - ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Rok a půl trvající občanskou válku v Sýrii vedou proti sobě vládnoucí alávité a šíité na jedné straně a převážně sunnitští rebelové na straně druhé. Sektářské boje už se rozšířily do sousedního Libanonu a podobný vývoj hrozí také v nestabilním Iráku.

K boji syrských povstalců proti vládě Bašára Assada se připojuje stále víc radikálních islamistů ze zahraničí. Svědectví o tom podává francouzský doktor z organizace Lékaři bez hranic Jacques Beres.

Podle něj tvořili více polovinu bojovníků, které v minulých týdnech ošetřil, zahraniční džihádisté. Jejich cílem přitom není svržení Bašára Assada, ale především vytvoření přísně islámského státu.

Lékař také odhaduje, že skutečný počet obětí syrské občanské války může být oproti oficiálním údajům až dvojnásobný, tedy až 50 tisíc.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme