Irák popraví prominenta Saddámovy éry Tárika Azíziho

Někdejší irácký vicepremiér a ministr zahraničí Tárik Azíz byl odsouzen k trestu smrti. Patřil k prominentním postavám v době režimu Saddáma Husajna. Na smrt ho irácký soud poslal za pronásledování islámských náboženských stran.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý irácký vicepremiér a ministr zahraničí Tárik Azíz.

Bývalý irácký vicepremiér a ministr zahraničí Tárik Azíz. | Zdroj: ČTK

Po spojenecké invazi, která Saddáma svrhla v roce 2003 se Azíz sám vzdal americkým vojákům. Mezitím byl ve dvou procesech odsouzený k víc než dvaceti letům vězení. Nejtvrdší trest, ale padl až dnes. Azíz má být podle verdiktu iráckého Nejvyššího soudu popravený za podíl na perzekuci islámských náboženských stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor České rozhlasu Milan Slezák v poledních Ozvěnách dne.

„Náboženské utlačování vypadalo v praxi tak, že režim Saddáma Husajna táhl zejména proti jedné šíitské straně, která byla terčem represálií. Při nich umírali i neviní lidé. Strana, která byla kdysi pronásledována, je nyní ve vládě a současný předseda vlády je právě jejím členem,“ poznamenal komentátor České rozhlasu Milan Slezák.

Azízův syn vzápětí po vynesení rozsudku prohlásil, že se tím jen potvrdila obvinění, s nimiž přišel o víkendu portál WikiLeaks. Ten zveřejnil dokumenty, z nichž vyplývá, že i po-sadámovská irácká vláda mučila a zabíjela tisíce svých odpůrců. „Podle mých informací, je Azíz stále v americkém vězení a má takové podmínky, které vězni za Saddáma Husajna opravdu neměli,“ poznamenal k tomu Slezák.

Právě uzavřený proces s bývalým vicepremiérem ale určitě nebude poslední takto prominentní kauzou, která se vztahuje k Saddámově éře. „Existují lidé, kteří jsou stále na svobodě. Například jeden viceprezident Saddáma Husajna, který je obviňován ze zločinu proti lidskosti a který se zřejmě ukrývá v Jemenu. A takových lidí je ještě hodně,“ uzavřel Slezák.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme