Írán vyzval Spojené státy, aby osvobodily vězněné Íránce

Spojené státy by měly propustit Íránce, které drží ve svých věznicích nebo které Američané nechali zatknout v jiných částech světa. Prohlásil to íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Teherán v týdnu po více než roce propustil Američanku vězněnou za ilegální vstup do země a podezření ze špionáže. Podle Ahmadínežáda šlo o jednostranné gesto dobré vůle, Američané by prý ale měly postupovat podobně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Spojené státy drží nejméně deset Íránců, některé pro podezření z porušování protiíránských sankcí. Už když Írán loni v červenci zajal na své hranic s Irákem trojici Američanů, spekulovalo se, že bude usilovat o jejich výměnu.

V úterý Írán propustil 32letou Sarah Shourdovou, její dva kolegové ale zůstávají za mřížemi. I tak sklidil Ahmadínežád kritiku konzervativců a justice, že propuštění Američanky prosazoval a narušil tím kompetence soudů a vyšetřovatelů.

Teherán za Shourdovou žádal kauci půl miliónu dolarů. Američané odmítli zaplatit a spekuluje se, že částku nakonec uhradil ománský sultán Kábús. Právě do Ománu také Shourdová po propuštění z Teheránu odletěla.

Břetislav Tureček, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme