Islamisté opouštějí káhirskou mešitu al-Fath, premiér Bibláví navrhuje rozpustit Muslimské bratrstvo

Stovky egyptských stoupenců Muslimského bratrstva opouští káhirskou mešitu al-Fath, ve které strávily noc v obklíčení policií. Velkou část lidí v mešitě tvořily ženy a také zdravotnický personál, který tu ošetřoval raněné z okolních střetů s policií. I přes dnešní relativní klid je atmosféra v Káhiře napjatá. Prozatímní premiér Házim Bibláví navrhl rozpuštění Muslimského bratrstva. Vláda teď návrh studuje. Informuje o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupenci Muslimského bratrstva opouštějí káhirskou mešitu al-Fath

Stoupenci Muslimského bratrstva opouštějí káhirskou mešitu al-Fath | Zdroj: Reuters

Bibláví se prý s návrhem obrátil na ministra sociálních věcí. Resort uděluje patřičná povolení mimovládním organizacím.

Ještě dnes jsou cítit dozvuky střetů. Demonstranti konečně opustili mešitu. Ani to se ale neobešlo bez dramatických chvil a znovu byla slyšet střelba, tentokrát spíše do vzduchu jako varování.

Lidé, kteří stojí proti islamistům, si na demonstranty z mešity, které z velké části tvořily ženy, počkali s tím, že je budou napadat. Policie několik demonstrantů z mešity zatkla, přestože jim všem původně slíbila volný odchod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Káhiře sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

I když se v Káhiře nebojuje, atmosféra je dusná. Radikální nálady hlavně proti islamistům jsou hodně cítit.

„Dneska už necítím, že bych měl ve své vlastní zemi místo. Kam mám teď jít? Co mám dělat? Teď když jdu po ulici, jsem v ohrožení. Lidé mi říkají: nechoď tam, pojď tudy, tamhle tě zatknou, tamhle lidi postavili ilegální check-point. Nechápu to. Nesouhlasím s ničím z toho, co se tu teď děje," reaguje na ostré protiislamistické nálady jeden ze stoupenců tohoto proudu nedaleko Ramsesova náměstí v Káhiře.

Špatně zkušenosti s neoficiálními check-pointy, které si staví obyvatelé místních čtvrtí, má i zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček: „Nevybíravě se mě ptali, na kterou stranu patřím. A jestli náhodou nesympatizuji s Muslimským bratrstvem nebo obecně s islamisty.“

Do Egypta během 14 dnů neodletí z Česka žádné letadlo. Zpátky domů se vracejí spokojení turisté

Číst článek

V Egyptě vzniká hnutí za vypovězení mírové smlouvy s Izraelem a odmítnutí americké pomoci.

Zatímco islamisté nikdy během uplynulého období, kdy vládli, nezpochybnili mírovou smlouvu s Izraelem, i když se toho svět obával, teď přichází výzva z liberálního tábora, konkrétně od hnutí Tamarud, které stálo za mobilizací Egypťanů k protestům za svržení Muhammada Mursího.

Z pokojné demonstrace během chvíle peklo. Páteční střety v Egyptě si vyžádaly desítky obětí

Číst článek

Vedle toho hnutí odmítá pomoc od Spojených států. Jde o vojenskou pomoc, USA každoročně poskytují 1,5 miliardy dolarů. Za to si Egypt kupuje od amerických firem výzbroj pro egyptskou armádu.

„V liberálním táboře je tato pomoc teď chápána jako určitý nástroj Spojených států, jakým způsobem zasahovat do vnitřních záležitostí Egypta,“ dodává Macháček.

Podle něj budou i následující dny, možná i týdny v Egyptě plné konfrontací.

Štěpán Macháček, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme