Islámští duchovní a náboženské instituce varují před novým číslem Charlie Hebdo

Většina muslimských zemí odmítá nové číslo satirického časopisu Charlie Hebdo. Nejvyšší islámská autorita v Egyptě muftí Šaukí Allám označil titulní kresbu za rasistický projev, který zažehne nenávist mezi národy. Vraždu francouzských novinářů přitom Allám dříve odsoudil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ankarská mešita zevnitř

Ankarská mešita zevnitř | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Také islámská instituce Al Azhar prohlásila, že publikace jen položí základy kultury nenávisti a mírovému soužití mezi národy rozhodně neposlouží. Prý také ohrozí integraci muslimů do západních společností.

Prezident Sísí dnes dal premiérovi pravomoc zakázat dovoz či distribuci jakýchkoli zahraničních publikací, které by útočily proti náboženství.

Muž na obálce Charlie Hebdo představuje podle světových médií proroka Mohameda. Kresba se ale některým Egypťanům líbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakcích v arabských a muslimských zemích mluvil blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

"Podle mě je to velice chytrá kresba. Není tam nikde napsáno, že je na ní prorok Mohamed. Neví se, kdo to je. Já to vidím jako karikaturu či stereotyp muslima, který drží cedulku Jsem Charlie," komentuje obálku nového Charlie Hebdo jeden z nejznámějších egyptských karikaturistů.

Oproti duchovním tak kreslíři v zemi představují opačný konec názorového spektra. Islámské instituce převážně varují.

Týden po teroristickém útoku v Paříži vychází nové číslo časopisu Charlie Hebdo

Číst článek

Podobně jako egyptský muftí vyzvala i nejvyšší palestinská islámská autorita Francii, aby proti časopisu Charlie Hebdo a jeho novému číslu zakročila.

Časopis kritizoval také Írán, který považuje nové vydání za další urážku. Radikálové z Islámského státu označili podle agentury AFP další zveřejňování kreseb Mohameda "za mimořádně hloupé".

Nové číslo Charlie Hebdo | Foto: Jan Šmíd

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme