Izrael a Palestince čeká další kolo rozhovorů

Egyptské letovisko Šarm aš-Šajch dnes bude dějištěm dalšího kola mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci. Setkají se palestinský prezident Mahmúd Abbás a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu a Husní Mubarak v Šarm aš-Šajchu

Benjamin Netanjahu a Husní Mubarak v Šarm aš-Šajchu | Zdroj: ČTK

Jednat s nimi bude také americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. I když se rozhovory mají vést o bezpečnostních otázkách a hranicích, v tuto chvíli budou hlavním tématem židovské osady.

Přehrát

00:00 / 00:00

O izraelsko-palestinských mírových rozhovorech mluvil na Rádiu Česko zpravodaj Břetislav Tureček

Příští týden vyprší desetiměsíční lhůta, kdy se Izrael zavázal omezit výstavbu židovských osad na západním břehu Jordánu. Clintonová prohlásila, že Izrael musí toto moratorium prodloužit, protože jinak prý mírová jednání zkrachují.

Palestinci hrozí, že z rozhovorů odejdou, pokud Izrael výstavbu obnoví. Argumentují, že Izraelem budovaná sídliště na okupovaných územích jsou z hlediska mezinárodního práva ilegální.

Netanjahu naznačil, že neprodlouží moratorium, ale že se dál bude stavět v omezeném rozsahu a bez oficiálního ohlašování stavebních projektů. Konečně slovo ale bude mít vláda a ta je zatím rozpolcená.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme