Izrael kvůli obrovskému lesnímu požáru evakuoval už tisíce lidí

Severní Izrael zasáhl největší lesní požár v historii země. Úřady přes noc evakuovaly více než 15 tisíc lidí z několika měst a vesnic. Plameny ohrožují také okrajové čtvrti Haify, třetího největšího města v zemi. Zdravotníci a záchranáři napočítali nejméně 42 mrtvých.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní požár v Izraeli.

Lesní požár v Izraeli. | Foto: AFP

Hasiči požár stále nemají pod kontrolou a nevylučují, že se bude dál šířit. Krizí se zabývá nejvyšší vedení země, na místě zkázy byl i premiér Benjamin Netanjahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček ve Světě o deváté.

„Shořelo už asi dvacet čtyři čtverečních kilometrů lesa. Oheň se nedaří zastavit. Pořád se šíří, i když o něco menším tempem, než tomu bylo v uplynulých hodinách. Důležitou věcí je i to, že se na místo dostávají velká hasící letadla z Evropy,“ popsal dopoledne situaci blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Podle oficiálních informací izraelské policie si požár vyžádal 42 mrtvých, 2 pohřešované a 17 zraněných. „Mezi nimi byli tři v kritickém stavu. Jeden z nich už patrně zemřel,“ upřesnil Břetislav Tureček.

Mezi vážně zraněnými je i šéfka haifské policie, která jela na místo osobně řídit záchranné práce. „Její auto ale uvízlo v plamenech a ona nyní bojuje o život,“ řekl Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček ve Světě o druhé Rádia Česko

Silný vítr a hlavně vysušené lesy po osmi měsících bez deště. To podle odborníků požáru nejvíce pomáhá. Rozšířil se ze tří míst a policie nevylučuje jeho úmyslné založení. Izraelci mluví o hrůze, jakou zatím nepoznali. Ke slovu se dostaly nouzové operace záchranářů a armády, které Izrael používá v době ozbrojených konfliktů.

Evakuace způsobila dopravní problémy v Haifě. Mezi prvními vyklizenými objekty byla Haifská univerzita. Češi, kteří tam studují, jsou podle české ambasády v pořádku.

Pomoc od jiných států

Jak Břetislav Tureček informoval v odpoledním vysílání Rádia Česko, šíření ohně se stále nedaří zabránit. „Požár se od rána rozšířil o 50 procent. Teď zasahuje 30 kilometrů čtverečních, objevují se další ohniska, policie evakuuje další lidi.“

Na pomoc Izraeli už vyslala hasicí techniku celá řada států. Osobně o to požádal Netanjahu. Hasicí letouny vyslalo například Řecko, Kypr, Španělsko, Rusko i Rumunsko, ale také nákladní jumbo s hasicími látkami vyletělo až ze Spojených států.

Pomoc poskytují i země, které o to Izrael nežádal. Například Egypt, nebo Turecko, které má se židovským státem velmi napjaté vztahy.

„Jak mi řekl mluvčí hasičů, zahraniční pomoc je pro ně naprosto klíčová a bez ní by se plameny šířily daleko dál. Jde o to, že Turecko, Španělsko, Řecko, tedy země, které mají zkušenost s velkými požáry, mají velká letadla na jejich hašení. Izrael taková letadla nemá, a to je mimochodem u řady komentátorů další výtka na adresu vládního aparátu.“

Izraelská armáda mezitím zvažuje, že by svá hasicí letadla kvůli urychlení operací jezdila plnit do zahraničí. Izraelci nevylučují, že se oheň bude dál šířit. Stále přibývá evakuovaných lidí. Těm zase nabízejí ubytování a pomoc jednotlivci i obecní úřady po celém Izraeli.

Kritika ze strany tisku

Podle izraelského tisku požár odhalil slabiny tamního záchranného systému a ukázal, že židovský stát není dobře připravený na případný nový konflikt, masivní teroristický útok nebo raketový protiútok z Íránu.

Proč požár vznikl, se zatím stále neví. „Policejní mluvčí mi dnes říkal, že se nevylučuje žádná verze, to znamená neopatrnost, nějaká ledabylost, ale ani úmysl. Odpoledne se objevil údaj o nových ohniscích požáru a média píší, že to opravdu mohly být cílené žhářské útoky.“

Břetislav Tureček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme