Izrael rozhoduje o budoucnosti země i vztazích s Palestinci

Izraelci dnes ve volbách rozhodují o budoucím směřování země i o osudu premiéra Benjamina Netanjahua, jehož pravicový Likud v posledních předvolebních průzkumech ztrácel na hlavního soupeře několik křesel. Netanjahu vzkázal v předvečer voleb voličům, že v případě svého vítězství nedopustí vznik palestinského státu. Levicový Sionistický svaz chce naopak obnovit mírové rozhovory. Izraelce však zajímají i ekonomické problémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu u volební urny při předčasných volbách

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu u volební urny při předčasných volbách | Zdroj: Reuters

„Rád bych viděl ekonomické změny. Hlavně ceny bydlení jsou neskutečně vysoké. Mně je 24 a nemůžu si dovolit bydlet samostatně. Musím být u rodičů,“ říká Daniel, prodavač v obchodu s mobilními telefony na Jafské ulici v Jeruzalémě.

Nedostupné bydlení je pro mladé Izraelce největší problém. Daniel se ale rozhoduje, jestli má při své volbě upřednostnit ekonomiku, nebo bezpečnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvolební nálady v Jeruzalémě zachytil zpravodaj ČRo Štěpán Macháček, komentář přidala odbornice na Blízký východ Irena Kalhousová

„Žiju v Jeruzalémě, což je podle mě nejlepší místo v Izraeli, jsou tu ale bezpečnostní problémy. Bibiho Netanjahua tentokrát volit nebudu. Dám hlas Benettovi, ten už pro naši ekonomiku udělal dost a doufám, že by ve změnách pokračoval,“ míní Daniel.

Tak jako většina jeruzalémských židů má i on pocit, že by levicové strany byly pro izraelskou bezpečnost pohromou.

„Levice chce strhnout bezpečnostní bariéru a umožnit všem 4,5 milionu Palestinců pracovat v Izraeli. Možná vypadám jako blázen, ale bojím se, že by to tu bylo jako v Mexiku, že bychom po setmění nemohli vyjít na ulici,“ dodává Daniel.

Skeptičtí Palestinci

Stejně jako on žije v Jeruzalémě od narození také Palestinec Hosám. „Jsme tady ze Starého Města. My volební právo nemáme. Volit smějí jen ti Palestinci, kteří mají izraelský pas. My ne. Nám je proto celkem jedno, jestli zvítězí Lieberman, Netanjahu, nebo Herzog. Všichni budou brát ohled jen na Izrael, na nás ne,“ myslí si Hosám.

Na rozdíl od východního Jeruzaléma Palestinci žijící uvnitř Izraele volební právo mají a podle Hosáma je to dobře.

Plakáty Jicchaka Herzoga, jednoho z lídrů levicového Sionistického svazu | Foto: Reuters

„Arabské strany podle předvolebních průzkumů možná získají až 16 křesel. A to by bylo velmi dobré. Když pak někdo předloží protipalestinský návrh, můžou ho smést se stolu. To je skvělé. Alespoň nějaké slovo abychom v tom státě měli. Není to sice náš stát, ale co jiného nám zbývá,“ vidí Hosám situaci realisticky.

Hosámovi židovští sousedé v Jeruzalémě ale na rozdíl od mnoha jiných izraelských měst na tvrdou rétoriku pravicových stran slyší.

„Já bych chtěla, aby vyhrál Bibi Netanjahu. Je to nejlepší řešení. Bibi nebo Bennet jsou pro nás, pro židy, dobří. Pravice má vždycky pravdu. To je moje motto pro letošní volby. Čekám od nich, že budou chránit nás Židy před těmi, kdo nás chtějí zničit. Herzog na to nestačí. Je to takové dítě,“ odmítá oslovená dáma myšlenku, že by se šéf levice dostal k moci. Podle předvolebních průzkumů se mu to ale podařit může.

Volební místnosti se v Izraeli otevřely v 7 hodin ráno tamního času (6 hodin SEČ) a volit lidé mohou až do 22 hodin (21 hodin SEČ).

Izraelci dostali na dnešek volno, aby se všichni mohli voleb v klidu zúčastnit. V minulých volbách před dvěma lety dosáhla volební účast 68 procent, nyní by mohla být vyšší – lidé by mohli být motivovaní těsnými výsledky předvolebních průzkumů.

Do jedné hodiny odpoledne přišlo hlasovat asi 30 procent oprávněných voličů.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme