Izraelské nálety v Sýrii údajně zabily desítky vládních vojáků

Při nedělních izraelských náletech na Damašek zahynuly desítky syrských vojáků. S odvoláním na vysoce postavený syrský zdroj to napsal americký deník New York Times. Sýrie útoky označila za vyhlášení války a podle jedné libanonské televize namířila na židovský stát své rakety pro případnou odvetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci hlídkují poblíž syrských hranic

Izraelští vojáci hlídkují poblíž syrských hranic | Zdroj: Reuters

Opozice tvrdí, že zemřelo 42 syrských vojáků a desítky dalších byly zraněny.

Izraelci v Sýrii bombardovali zásilku íránských raket určených pro libanonský Hizballáh. Zaútočili ale také na několik objektů syrské armády. Právě na jedné takové základně podle New York Times izraelské nálety zabily desítky příslušníků syrské republikánské gardy.

Svědectví obyvatel Damašku i několika zahraničních novinářů hovoří o tom, že došlo k obrovskému výbuchu, údajně vůbec největšímu od začátku syrské občanské války, který byl úplně jiný než běžné exploze. I to by nasvědčovalo útoku na muniční transport.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem údajných izraelských útoků v Sýrii rozebral v Ozvěnách dne Štěpán Macháček ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Podle komentátorů Izrael pouze hájil své zájmy v souvislosti s hnutím Hizballáh a nešlo mu o Sýrii jako takovou.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun považuje zprávy o izraelských útocích za vážné, nejde prý ale potvrdit, že se opravdu odehrály. Židovský stát se k útoku dosud oficiálně nepřihlásil.

Stejně tak izraelské noviny stále píší o „údajných“ náletech. „Tady funguje vojenská cenzura. Samozřejmě novináři velmi dobře vědí, jak to bylo, nicméně nesmějí to napsat do novin. Takový článek by jim neprošel bez nějakého třeba finančního postihu,“ vysvětlil blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček přináší informace z Izraele

Objevily se nicméně spekulace, že se Izrael odmítl k útoku veřejně přihlásit, protože by to příliš ponížilo syrské vedení. To by pak mohlo být údajně nuceno k vojenské odpovědi, aby před arabskou veřejností neztratilo tvář.

Izrael také podle médií vzkázal do Damašku, že nemá zájem dál vyhrocovat konflikt, nechce ozbrojenou konfrontaci se Sýrií a opravdu mu šlo jen o libanonský Hizballáh.

Vyšetřovatelka OSN Carla Del Ponteová mezitím prohlásila, že pokud někdo v syrské válce použil chemické zbraně, byli to nejspíš rebelové, a nikoli vládní jednotky. Svědčí o tom údajně výpovědi zasažených Syřanů a zdravotníků.

Štěpán Macháček, Břetislav Tureček, Martin Hromádka, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme