Izraelsko-palestinský summit nevyvolává velká očekávání

Žádná velká očekávání - snad jen tichá naděje - provází dnešní izraelsko-palestinskou schůzku v egyptském Šarm aš-Šajchu. Naděje, že Izraelci a Palestinci pokročí alespoň o kousek v přímých rozhovorech, které byly obnoveny před dvěma týdny, po skoro dvou letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu, Hillary Clintonová a Mahmúd Abbás

Benjamin Netanjahu, Hillary Clintonová a Mahmúd Abbás | Zdroj: ČTK

Delegace obou stran zasednou k jednacímu stolu spolu s egyptským prezidentem Husním Mubarakem a americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, kteří byli i u zahájení přímého dialogu počátkem září ve Washingtonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovory mezi Palestinci a Izraelem přiblížil v Ozvěnách dne blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

Vyjednavači v čele s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a šéfem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem by dnes měli v zásadě přikročit ke skutečným jednáním oproštěným od ceremonií.

Problém je v tom, že obě strany se zatím úplně přesně nedohodly, jakými tématy mají začít jednat. Priority obou stran jsou totiž odlišné.

Zatímco Palestinci chtějí slyšet, jak by měly vypadat budoucí hranice, a chtějí, aby stávající rozhovory se ‚odpíchly‘ od toho, co bylo předjednáno za předchozí izraelské vlády Ehuda Olmerta, tak vláda premiéra Netanjahua zase trvá na tom, aby se mluvilo o bezpečnostních zárukách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničně politický analytik Radiožurnálu Milan Slezák téma rozebral na Rádiu Česko

A dokonce se objevily informace, že právě kvůli tomuto se začátek dnešních rozhovorů zpozdil. Kromě toho jsou také spory ohledně budování židovských osad na okupovaných územích, protože Palestinci říkají, že jakmile se tato výstavba obnoví, z rozhovorů odejdou.

Nesmlouvavá stanoviska k výstavbě

Problémů, které se mohou stát překážkou rozhovorů, je podle zahraničně politického analytika Radiožurnálu Milana Slezáka povícero; výstavba židovských osad na palestinských územích je ale problémem, na který je dobře vidět. Obě strany se totiž k němu vyjádřily naprosto nesmlouvavě.

„Zdá se – teď – že nejsou ochotny z těch svých stanovisek ustoupit. A to izraelské stanovisko říká, že Izrael po 26. září neprodlouží moratorium, které nedovoluje stavět na Západním břehu Jordánu,“ upozornil Slezák na Rádiu Česko.

Břetislav Tureček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme