Izraelský požár se šíří dál. Pomoci má i obří ruský iljušin

Noční vítr a přerušení práce hasicích letadel přispěly k dalšímu šíření požáru na severu Izraele. Záchranáři opět museli evakuovat stovky lidí. Přibylo zraněných, plamenem lehly další domy v okolí Haify. Oheň se přiblížil i k okrajové čtvrti Denija a také k vyklizené Haifské univerzitě, kde teď mají operační štáb všechny záchranné složky. Izraelci vkládají naděje do dalších leteckých posil ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní požár v Izraeli.

Lesní požár v Izraeli. | Foto: AFP

Hlavní spásou má být obří ruský letoun Iljušin 76. Ten přistál v Izraeli včera večer a dnes má být od rána v plném nasazení. Konkurenční stroje předčí tím, že dokáže najednou pojmout 42 tun vody. Celkem by dnes mělo lesy kolem Haify hasit až 30 zahraničních letadel.

Izraelští kriminalisté mají podezření, že na neštěstí parazitují i žháři. Objevují se nové požáry v jiných částech země a sílí přesvědčení, že mají síly už tak oslabených izraelských hasičů odvést jinam.

Dvojici mužů zadržených u Haify už ale policie propustila, protože se ukázalo, že žádný oheň nezaložili. U samotného hlavního požáru se předpokládá, že vznikl spíš z nedbalosti.

Netanjahu: Pomozte nám

V okolí Haify se nicméně oheň šíří dál a už zasáhl skoro 4000 hektarů. Vyčerpaní hasiči ale mezitím musejí stále častěji zasahovat i jinde. Ani hlavní požár přitom nezvládají vlastními silami. Premiér Netanjahu znovu požádal o naléhavou pomoc další evropské státy.

Na severu Izraele pracují hasiči z Balkánu, ze Středomoří, arabských zemí i třeba z Ázerbájdžánu a na cestě jsou dokonce Američané. Izraelský hasičský sbor čítající necelých 1500 mužů mezitím musí stále častěji vyrážet i na jiné lokality. Právě o to podle policie žhářům asi jde – oslabit síly pro boj s obřím požárem u Haify.

Tématem pro komentátory je i stav izraelské hasičské služby. Přibývá hlasů, že by měl rezignovat ministr vnitra Eli Lišaj.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme