Jednání Izraele s Palestinci provází skepse

V předvečer přímých rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci se ve Washingtonu setká americký prezident Barack Obama s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, zatím s každým zvlášť. Cílem summitu je dojednat podmínky vzniku samostatného palestinského státu. Váhu schůzky svou přítomností posílí i další světoví politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washington

Washington | Foto: Vojtěch Pohanka

Samozřejmostí je účast prezidenta hostitelské země Obamy. Přes Londýn už cestuje také jordánský král Abdalláh II. Jak zjistil izraelský deník Ha'arec, z Káhiry přiletí nejen prezident Husní Mubárak, ale i jeho syn Gamál. To je prý zatím nejjasnější náznak, komu chce těžce nemocný egyptský vůdce předat moc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhledech mírového procesu mezi Izraelem a Palestinci mluvil na Rádiu Česko Miloš Pojar, bývalý diplomat a velvyslanec v Izraeli

Netanjahu před odletem zdůraznil že Palestincům neslíbil žádné další zmrazení výstavby židovských osad. Pochybovačům řekl, že ho nikdo nemusí školit ve vlastenectví. Mezitím ale vyšlo najevo, že s palestinským prezidentem Abbásem už v pondělí jednal izraelský ministr obrany Ehud Barak. Tajná schůzka se odehrála v soukromém bytě v Ammánu.

„Posun v blízkovýchodním konfliktu přinesla 90. léta, kdy došlo k ujednání mezi Jásirem Arafatem a Jicchakem Rabinem. Až do roku 2000 se vyvíjel mírový proces více méně slibně. Dostal ale smrtelnou ránu již zavražděním izraelského premiéra. V roce 2000 se pak obě strany nedohodly na konferenci v Camp Davidu,“ vysvětluje Miloš Pojar, bývalý diplomat a velvyslanec v Izraeli.

Podle něj jsou nadcházející mírové rozhovory očekávány s naprostým pesimismem a skepsí. Abbás s Netanjahuem již nemají vůli se dohodnout:

„Na obou stranách má mírový proces a další jednání své odpůrce, na straně Izraele jsou i ve vládě, na palestinské straně je to Hamás.“

„Izraelský premiér Netanjahu i předák palestinské samosprávy Abbás jsou pod dvojím tlakem. Jejich vlastní lidé je tlačí proti tomu se dohodnout. Naopak je zde silný tlak mezinárodního společenství, Spojených států, Ligy arabských států i Evropské unie na mír. Spojené státy mají permanentní zájem o to, aby se situace vyřešila. Stejně tak Evropská unie,“ dodává Pojar.

Markéta Bartošová, Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme