Katar chystá mezinárodní konferenci o Libyi, už za účasti rebelů

Katar na dnešek svolal druhou mezinárodní schůzku k libyjské krizi. Na rozdíl od předchozích jednání v Londýně tentokrát budou plnoprávným účastníkem také rebelové, kteří usilují o svržení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní město Kataru Dauhá

Hlavní město Kataru Dauhá | Foto: public domain, USACE; Betsy Weiner

Předpokládá se, že na konferenci v Dauha se bude mluvit i o možnosti vyzbrojování povstalců, ačkoli zatím se vztahuje zbrojní embargo jak na libyjský režim, tak na opozici.

Kromě západních vlád a mezinárodních organizací chce hrát na jednání důležitou roli také hostitelský Katar, který se jako první arabská země plně postavil za libyjské vzbouřence.

Očekává se, že na stole bude také téma vzdušných útoků na libyjské vládní síly, kterými Západ rebely podporuje. Ti ale v pozemních bojích často ustupují a tak zejména Británie a Francie volají po rozšíření náletů.

Do Kataru přijel i bývalý libyjský ministr zahraničí Músá Kúsá, který v březnu přeběhl a nalezl útočiště v Británii. Britský tisk píše, že by mohl sehrát klíčovou roli prostředníka, libyjští povstalci s ním ale odmítají jednat.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme