Libyjský vůdce Kaddáfí v televizi popřel, že by uprchl ze země

Poprvé od začátku nepokojů vystoupil v televizi libyjský diktátor Muammar Kaddáfí. Prohlásil, že stále zůstává v Tripolisu. Podle některých spekulací měl odletět do Venezuely. Libyí dál otřásají násilné protesty, při kterých už zahynulo několik stovek lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muammar Kaddáfí na záběru z televizního vysílání (22. 2. 2011)

Muammar Kaddáfí na záběru z televizního vysílání (22. 2. 2011) | Zdroj: ČTK

Kaddáfího televizní vystoupení netrvalo ani minutu. Libyjský diktátor seděl u neidentifikovatelných trosek ve starém autě a nad jeho otevřenými dveřmi držel rozevřený deštník. V Tripolisu totiž už dva dny prší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální dění v Libyii shrnuje redaktor Ondřej Bouda

„Jsem spokojený, protože jsem se dnes bavil na Zeleném náměstí s mladými lidmi a díky bohu začalo pršet. To je dobré znamení,“ prohlásil Kaddáfí.

Chtěl především vyvrátit spekulace o svém útěku z Libye. "Chci ukázat, že jsem v Tripolisu a nikoliv ve Venezuele,“ řekl Kaddáfí oblečený v tmavém kabátě a ušance.

Krvavé boje, které zuří v Libyi už několik dní, přitom ani slovem nezmínil. Stihl jen vynadat zahraničním novinářům do psů, protože podle něj šíří lži o dění v zemi.

Režim ztrácí vlivné diplomaty

Ač se Kaddáfí snaží vypadat neochvějně, diktátora opouští čím dál víc diplomatů, kteří ještě minulý týden obhajovali jeho režim v zahraničí. Například velvyslanec v Malajsii mluví o zločinném barbarství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kaddáfího režim ztrácí vlivné diplomaty. Více blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

Rezignovala také celá libyjská mise při OSN, odešli i ambasadoři v Polsku, Indii,Indonésii, Číně, Británii či Bangladéši a zástupce v Lize arabských států.

Velvyslanec v USA sice neodstoupil, ale velmi tvrdě se postavil proti Kaddáfímu a proti dění v libyjských městech.

Také někteří armádní důstojníci vyzvali ke svržení režimu a připojují se k lidem v boji proti zahraničním žoldnéřům. Ti Kaddáfího brání nejfanatičtěji a neváhají střílet do lidí. Televize Al-Džazíra tvrdí, že se v Nigérii a Guinei objevily inzeráty nabízející dva tisíce dolarů denně za tuto práci.

Kaddáfí proti povstalcům použil i letectvo

Libyjci využili pohřeb několika obětí k další demonstraci proti režimu. Ve smutečním průvodu se podle Al-Džazíry sešel milion lidí. Kaddáfí ale truchlící rozehnal leteckým bombardováním, které trvalo do pozdních večerních hodin.

Vojáci pak megafony vyhrožovali, že zastřelí každého, kdo vyleze ven. A podle očitých svědků skutečně pálili po všem, co se v noci v ulicích hýbalo. Na východě země pak do lidí střílely vrtulníky. Dva piloti, kteří odmítli splnit rozkaz bombardovat civilisty, se svými stíhačkami raději přistáli na Maltě a požádali o politický azyl.

Libye demonstrace protest Kaddáfí | Foto: ČTK

Přes mezinárodní výzvy ke klidnému řešení celé situace se Kaddáfího režim chce udržet u moci za každou cenu a masakr, který rozpoutal v ulicích Tripolisu, označuje jen za protiteroristickou operaci. Státní televize odvysílala doznání několika Tunisanů, kteří se přiznali, že mají celé povstání na svědomí.

Násilí v Libyi odsoudil kategoricky i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který na dnešek svolal ke krizi v Libyi schůzku Rady bezpečnosti, jež se bude konat za zavřenými dveřmi. Řekl, že mluvil s Kaddáfím a nabádal ho ke zdrženlivosti.

Podle OSN se libyjská armáda dost možná dopustila zločinů proti lidskosti. Události v zemi by proto podle vysoké komisařky pro lidská práva měla prošetřit mezinárodní komise.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme