Libyjští velvyslanci ve světě se hromadně hlásí k lidovému povstání

Libyjský diktátor Muammar Kaddáfí se tváří, že má vše pod kontrolou a odmítá zemi opustit. Kvůli krveprolití, které režim rozkazem bojovat do poslední kulky způsobil, ale ztrácí podporu velvyslanců v zahraničí. Ti se postupně přidávají k lidovému povstání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjci povstali proti Kaddáfímu

Libyjci povstali proti Kaddáfímu | Zdroj: ČTK

„Nemohu podporovat vládu, která zabíjí své vlastní lidi,“ řekl velvyslanec v USA s tím, že se vzdává své pozice v režimu Muammara Kaddáfího a nadále chce zastupovat lid, který umírá a trpí v ulicích.

Ve své kritice je relativně umírněný. Indický velvyslanec rezignoval kvůli krveprolití v jeho rodném Benghází. Ambasador v Indii zase mluvil o státním teroru a zástupce při OSN dokonce vyzýval libyjskou armádu k povstání proti tyranovi.

Odešli i libyjští ambasadoři v Polsku, Indonésii, Číně, Británii či Bangladéši a zástupce v Lize arabských států.

Také někteří armádní důstojníci vyzvali ke svržení režimu a připojují se k lidem v boji proti zahraničním žoldnéřům. Ti Kaddáfího brání nejfanatičtěji a neváhají střílet do lidí. Povstalci přesto postupně ovládají jedno město za druhým a i v ulicích Tripolisu svádí s žoldnéři tvrdé boje.

Násilí v Libyi odsoudil kategoricky i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který na dnešek svolal ke krizi v Libyi schůzku Rady bezpečnosti, jež se bude konat za zavřenými dveřmi. Řekl, že mluvil s Kaddáfím a nabádal ho ke zdrženlivosti.

Martin Hromádka, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme