Mitchell zřejmě ničeho v Izraeli nedosáhl. Alespoň zatím

Zvláštní vyslanec Spojených států George Mitchell se snaží po vypršení několikaměsíčního moratoria na stavbu židovských osad zachránit na Blízkém východě, co se dá. Podle dosavadních informací ale zřejmě ničeho nedosáhl. Jednání ale pokračují a k Mitchellovi by se podle všeho měla připojit také šéfka zahraniční politiky EU Catherine Ashtonová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židovský obřad

Židovský obřad | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Zatím nejsou žádné zprávy o tom, že by Geroge Mitchell čehokoli dosáhl. „V zásadě tady Mitchell je proto, aby přiměl izraelské vedení k prodloužení desetiměsíčního moratoria, které zásadním způsobem omezovalo výstavbu židovských osad na okupovaném zásadním břehu. Netanjahu to ale odmítá,“ řekl blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mírové rozhovory na Blízké východě. Více zpravodaj ČRo na Blízkém východě je Břetislav Tureček.

Pro vládu jako celek je prodloužení moratoria nepředstavitelné. „Samozřejmě ve vládě jsou lidé, kteří mají k osadnickému programu výhrady,“ podotkl Tureček. Při pohledu zvenčí se přitom může celý spor jevit jako nepochopitelný. Proč stavět osady, když by výměnou za ně mohl být mír s Palestinci. Jenže situace se dá podle Turečka dobře pochopit například při čtení izraelských novin.

„Oni říkají, jaký mír s Palestinci. S jakými Palestinci? Kdo to je Palestinec. Toto všechno je Izrael. Západní břeh Jordánu je Judea a Samaří. To je naše vlast, to dal bůh židovskému národu. A přestože to zní jako extremistické názory, zastává je velká řada lidí, kteří mají na izraelskou politiku větší vliv, než by odpovídalo jejich procentuální zastoupení v izraelské populaci,“ poznamenal blízkovýchodní zpravodaj.

Hrozící fiasko pro Obamu

Ve světě se podle něj také stále mluví jen o argumentu Palestinců, že oni chtějí mít svůj stát. „Ale pak je tu ještě jeden aspekt, který je z nějakých důvodů odsouván do pozadí. A to, že všechny židovské osady jsou podle mezinárodního práva ilegální. Před pár dny to jasně znovu zopakoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun,“ podotkl Tureček.

Palestinci mezitím vyčkávají. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás čeká na několik věcí. „Bude to jednání hnutí Fatah, jednání Organizace pro osvobození Palestiny a hned v pondělí ještě jede Abbás na jednání Ligy arabských států, která mu řekne: "Pokračuj v rozhovorech, nebo z nich odejdi,“ přiblížil blízkovýchodní zpravodaj.

Pokud by mírová jednání ztroskotala, zřejmě by to pro amerického prezidenta Baracka Obamu znamenalo velké fiasko. „Z arabských států už navíc teď přicházejí názory, že Obama zklamal. Dále pak zazněla i řada výhrad z Izraele, že Obama je příliš proarabský,“ dodal Tureček.

Břetislav Tureček, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme