Možné použití chemických zbraní syrským režimem připustila i Británie

Množící se důkazy o použití chemických zbraní v Sýrii přiznala už i britská vláda. Podle premiéra Davida Camerona by šlo o překročení určité hranice, po kterém by už musela následovat intervence. Cameron ale v rozhovoru pro BBC označil za nepravděpodobné nasazení britských pozemních jednotek v Sýrii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konflikt v Sýrii

Konflikt v Sýrii | Zdroj: Reuters

„Důkazy o použití chemických zbraní, pravděpodobně ze strany syrského režimu, jsou pořád omezené, ale stále narůstají. Tohle je nesmírně vážná věc. Je to válečný zločin," zdůraznil britský ministerský předseda.

Podle něj se teď Londýn spolu se svými spojenci snaží zprávy ověřit, než přistoupí k dalším krokům.

David Cameron souhlasí s americkým prezidentem Barackem Obamou, že použití chemických zbraní by mělo být červenou linií pro zásah mezinárodního společenství. Cameron ale současně pro BBC řekl, že vyslání britských jednotek do syrského konfliktu není pravděpodobné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Assem Atassi z Iniciativy pro svobodnou Sýrii a analytička Pražského institutu bezpečnostních studií Irena Kalhousová mluvili o možném použití chemických zbraní v syrské občanské válce

Zprávy o použití chemických zbraní kolují mezi syrskou opozicí už dlouho, říká Assem Atassi z Iniciativy pro svobodnou Sýrii. On sám se obává, že prezident Bašár Asad je schopný udělat vše, aby zůstal u moci.

„My jsme si od začátku konfliktu jako Syřané pořád říkali – tohle se nestane, tohle přece nepoužijí. Říkalo se to o použití letadel, o bombardování měst a o použití raket. Pořád jsme si říkali, že se to nestane, ale stalo se. Takže bohužel jsem v tom skeptický,“ myslí si.

Svět se navíc podle Atassiho o syrský konflikt pořádně nestará a neustále posouvá hranici toho, co je ze strany režimu ještě přípustné.

„Říkalo se, že například bombardování měst bude poslední věc, co nesmí udělat, ale pořád mu to prošlo. Ať udělal cokoliv, tak mu to prošlo. A nikdo se třeba ani nesnažil tlačit na ten režim, aby to nedělal. Bohužel mám pocit, že obecně o to ve světě není zájem,“ uvažuje Atassi.

Státy Blízkého východu sledují konflikt s obavami

Zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii přišly z Izraele. Vysoký představitel vojenské rozvědky před několika dny na konferenci Bezpečnostního institutu informoval o důkazech, které má prý Izrael k dispozici. Mělo se údajně jednat o útok zhruba z poloviny minulého měsíce, jehož cílem bylo Aleppo.

Izraelská média spekulují, že chemické zbraně použilo dělostřelectvo a navíc jen ve velmi malém množství, aby Asad příliš neprovokoval mezinárodní společenství. To se zatím aktivněji neangažuje, protože podle analytičky Pražského institutu bezpečnostních studií Ireny Kalhousové nemá konflikt v Sýrii dobré řešení.

Spekulovalo se například o tom, že by Západ mohl vyzbrojit syrskou opozici a ta by potom svrhla vládu. „Jenomže problém je, že víme, že syrská opozice je čím dál tím více spojován s radikálním islámem, a my nevíme, jestli chceme tedy vyzbrojit také radikální islamisty,“ vysvětlila Kalhousová.

Vojáci Syrské svobodné armády v Aleppu | Foto: ČTK/AP, Andoni Lubaki

Pro blízkovýchodní státy je ale syrská občanská válka klíčová a s obavami sledují její vývoj.

„To, kdo nakonec zvítězí a převládne v Sýrii, potom ovlivní mnoho dalších zemí. Předně tedy Libanon, protože Libanon vždycky reaguje okamžitě na dění v Sýrii, potom Jordánsko, které má na svém území dneska obrovské množství syrských uprchlíků, se kterými ale bohužel také přichází například islámští radikálové, takže to je velké ohrožení pro konzervativní monarchii v Jordánsku,“ přiblížila Kalhousová.

„Kdyby padl režim Bašára Asada, tak to samozřejmě ovlivní Írán, protože Sýrie je až dosud jedním z největších spojenců Íránu. A samozřejmě pro Izrael je to také důležitá země, protože s ní sousedí a obává se toho, jaká potom bude situace na severních hranicích Izraele,“ dodala.

Jiří Hošek, Kristina Winklerová, Petr Šimůnek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme