Mubárak si vyslechne konečný rozsudek za údajný podíl na smrti stovek demonstrantů

Bývalý egyptský prezident Husní Mubárak si dnes vyslechne konečný rozsudek. Obžalovaný je z podílu na smrti stovek demonstrantů v roce 2011. Spolu s ním čelí obvinění i jeho dva synové a bývalý ministr vnitra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínkové akce k třetímu výročí revoluce proti Mubárakovu režimu nepřežilo nejméně pět lidí

Vzpomínkové akce k třetímu výročí revoluce proti Mubárakovu režimu nepřežilo nejméně pět lidí | Zdroj: Reuters

Ve stejné věci poslal soud Mubáraka na doživotí už před dvěma lety, proces se ale po úspěšném odvolání musel opakovat.

„Muhammad Husní Sajjid Mubárak se odsuzuje k doživotnímu vězení, a to za účast na zločinu zabití demonstrantů. Akt zabití je v tomto případě prokázaný jakožto úmyslný,“ vynesl v červnu 2012 soudce Ahmad Rifaat rozsudek.

Husní Mubárak čelí obvinění za to, že nezabránil střelbě do demonstrantů v lednu a únoru roku 2011, kdy proti němu Egypťané povstali. Tehdy zemřelo více než 800 lidí.

O rok později musel proces začít znovu. Letos poslal soud Husního Mubáraka a jeho dva syny za mříže už v jiné kauze: tříletý trest si odpyká za zpronevěru státních financí.

Více než tři roky trvajícímu soudu říkají Egypťané proces století. Zájem egyptské veřejnost o osud 86letého Mubáraka už ale ochabuje.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme