Na konflikt mezi Izraelem a Hamásem doplácejí i podnikatelé. Hotely jsou prázdné

Konflikt s Hamásem stál dosud izraelskou pokladnu v přepočtu asi 10 miliard korun. Podle ministra financí Jaíra Lapida není současná ofenziva v Gaze nízkonákladovou záležitostí. Žádná cena prý ale není v takovéto situaci tak vysoká, aby ji vláda pro své občany nezaplatila. Zvýšené vládní výdaje ovšem nejsou jedinou daní za pokračující konflikt. Škody počítá i soukromý sektor. Jen prázdné hotely už přišly ve vrcholné sezoně letních prázdnin o 2 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdné pláže v Aškelonu, nejbližším pobřežním izraelském městě od Gazy

Prázdné pláže v Aškelonu, nejbližším pobřežním izraelském městě od Gazy | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Většina stolků na příjemné terase vysoko nad šumícím mořem je prázdných. Vlahý letní prázdninový večer si tu užívá jen několik málo hostů se svými ratolestmi. Známý zvuk poplašných sirén i pro ně ale znamená odhodit příbory a běžet se schovat do krytu. Restaurace ho má vzadu za kuchyní a číšnice ochotně instruují, kam se máme schovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Izraeli natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Restauraci jsme otevřeli právě před dvěma týdny. Je to pro nás podnikatelsky strašně těžké. Lidé se bojí vycházet z domu, nechodí, nebaví se. Přitom je to fantastické místo, tady nad mořem. Plánovali jsme slušný obrat, ale hosté teď prostě nejsou,“ naříká majitel restaurace Avi Ben Šabat.

Aškelon je přitom rozvíjející se turistická destinace. Dlouhé písečné pláže pod skalním útesem se táhnou až ke 40 kilometrů vzdálenému Tel Avivu. Gaza je odtud ale jen 10 kilometrů.

‚Situace je složitější, ale nebojíme se‘

„Těch pár hostů, kteří přeci jen přijdou, je velmi statečných. Máme tady ale bezpečnou místnost, která hosty při raketovém útoku ochrání,“ říká majitel Avi. A má pravdu v tom, že když už někdo na večeři přijde, má většinou pro strach uděláno.

„Ne, ničeho se nebojíme. Věříme přeci v Boha. Já se bojím tak nanejvýš své manželky,“ směje se jeden z mála hostů. „Já jsem sice Izraelec a narodil jsem se v Aškelonu, ale jsem tu teď na dovolené, protože už v Izraeli nežiju, žijeme teď v Kolumbii. Situace je trošku složitější, ale zvládáme to,“ dodává optimisticky.

Vyšetřování dopadu jedné rakety na obytnou čtvrť v Aškelonu | Foto: Štěpán Macháček

Nedaleko restaurace jsou na aškelonském pobřeží dva nové velké hotely. Majitelé je otevřeli letos v očekávání dobré sezóny letních prázdnin.

„Červenec a srpen jsou pro tento hotel z hlediska byznysplánu klíčové. Leží u moře, lidé sem jezdí na prázdniny, máme všechno, co může nabídnout třeba mnohem dražší Tel Aviv. Těsně před vojenskou operací jsme měli velmi slušnou obsazenost, protože akorát začaly letní prázdniny. Od začátku bojů šlo ale všechno dolů. Byznys, i radost lidí,“ říká ředitel čtyřhvězdičkového hotelu Eitan Ochana.

Během 15 vteřin v bezpečí

Vysoká bílá budova je dominantou Aškelonu. V lobby se ale pohybuje jen personál a několik lidí s kamerami. „Teď se tu ubytovávají především novináři a televizní štáby. Obsazenost ale máme tak 25 procent. V tomto ročním období jsme přitom očekávali minimálně 80 procent,“ stěžuje si ředitel.

Zbytky rakety Kassám, kterými Hamás ostřeluje jih Izraele | Foto: Štěpán Macháček

„Pár lidí tu ale přesto i v těchto dnech tráví své volno. Jsou to především lidé z jižního Izraele, kteří sem jezdí na víkend. Oproti domovu se tu přeci jen uvolní. Mají tu bazén, nemusejí vařit, mají tu protiraketový kryt.“

I pocit bezpečí je tu tedy relativní. Zatímco raketové útoky turisty odhánějí, místní si před nimi přijíždějí do hotelu odpočinout. Doma totiž nemá protiraketový kryt každý. „My tady v hotelu máme na každém patře dvě takové místnosti. Takže během potřebných 15 vteřin můžou být hosté v bezpečí,“ dodává ředitel hotelu Eitan Ochana.

Tito hosté ale velkému hotelu ze ztráty nepomůžou. „Snad to brzy skončí, bude tu bezpečno a my budeme moci rozjet svůj byznys znovu,“ doufá ředitel hotelu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme