Na straně syrských povstalců prý bojují stovky Evropanů. Tajné služby se obávají jejich návratu

Od počátku povstání proti Bašáru Asadovi se do Sýrie přesunulo až 600 Evropanů. Stali se tam součástí protivládních ozbrojených skupin. Bezpečnostní služby teď varují před jejich radikalizací a návratem zpět do evropských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo. Syrští rebelové čistí zbraně

Aleppo. Syrští rebelové čistí zbraně | Foto: Khalil Hamra | Zdroj: ČTK

Bojovníci prý pocházejí především ze západní Evropy. Přesné údaje neexistují, ale podle některých studií jsou nejčastěji z Nizozemska, Belgie a Velké Británie.

Většinou jde prý o mladíky, jejichž rodiny mají kořeny na Blízkém východě. Výjimkou nejsou ani rodilí Evropané, kteří konvertovali k islámu, a obyvatelé muslimských evropských zemí jako Albánie a Kosovo.

Evropané bojující v Sýrii mají pravděpodobně několik hlavních motivů. Někteří z nich ctí své blízkovýchodní kořeny a chtějí pomoci Syřanům v boji proti režimu, další se například snaží uniknout osobním nebo pracovním problémům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Štěpán Macháček zjišťoval podrobnosti o evropských bojovnících v syrské občanské válce

Evropské tajné služby se snaží zjistit, co přesně vede mladé lidi z evropských zemí k tak nebezpečnému kroku. Údajně se totiž ne vždy jedná o osobní rozhodnutí samotných bojovníků a v mnoha případech jsou zřejmě rekrutováni.

I Evropě působí v mešitách a islámských centrech džihádistické organizace, které se zaměřují na sociálně slabší nebo snadno manipulovatelné jedince. Takové lidi se pak, třeba i s pomocí peněz, snaží získat pro občanskou válku v Sýrii.

Ne všichni Evropané sice odjížděli do Sýrie jako radikální islamističtí bojovníci, samotné působení na místě by je ale podle tajných služeb mohlo změnit. Budou totiž podrobeni výcviku a mohou být přiřazeni i k velmi radikálním jednotkám.

Bezpečnostní experti se proto obávají, že pro tyto bojovníky bude po návratu do Evropy problém, aby se znovu začlenili do společnosti. Hrozí tedy údajně, že by mohli zůstat napojeni na pochybné organizace a spolu s nimi se případně podílet na přípravě teroristických útoků.

Štěpán Macháček, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme