Obama: Egypt potřebuje okamžitou změnu vlády

Bílý dům se zatím vyhýbal formulacím svého názoru na další vývoj v Egyptě. Barack Obama ale po půlhodinovém telefonickém rozhovoru s egyptským prezidentem přitvrdil rétoriku a dal najevo, že Washington nechce Husního Mubaraka v čele země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama.

Americký prezident Barack Obama. | Foto: Tomáš Adamec

„Mluvil jsem s prezidentem Mubarakem. Uvědomuje si, že je současný stav věcí neudržitelný a musí dojít ke změně,“ prohlásil Obama.

Podle něho musí mít spořádaná změna vlády smysl, musí být mírumilovná a začít hned teď. Měla by vést ke svobodným a spravedlivým volbám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký zpravodaj ČRo Vít Pohanka zprostředkovává vyjádření Baracka Obamy o budoucnosti Egypta

Blízkovýchodní experti z amerických institucí ale upozorňují, že prezident Obama nevyzval egyptského prezidenta k okamžitému odstoupení, což je požadavek demonstrantů.

„Není pravidlem, aby nějaká jiná země rozhodovala o představitelích Egypta,“ uvedl Barack Obama.

Podle některých kritiků ale americká vláda ještě pořád plně nedocenila odhodlání demonstrantů definitivně sesadit prezidenta Mubaraka, se kterým několik šéfů Bílého domu spolupracovalo a považovalo ho za klíčového spojence na Blízkém východě.

Jiní experti říkají, že prezident Obama musí postupovat velmi obezřetně. Kdyby Husního Mubaraka jednoduše hodil přes palubu, jistě si toho všimnou jiní spojenci Ameriky a rozmyslí si, jestli budou s Washingtonem spolupracovat, když je v těžké chvíli nepodpoří.

Na druhou stranu se Barack Obama nemůže tvářit, že se nic neděje a mlčet, když se demonstranti nejenom v Egyptě mírumilovně dovolávají konce evidentně nedemokratické, skoro třicetileté vlády prezidenta, který by na své křeslo navíc rád dosadil vlastního syna.

Vít Pohanka, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme