Obavy z Íránu panují na celém Blízkém východě, potvrzují dokumenty z WikiLeaks

Přední arabské státy požadovaly po Spojených státech vojenský zásah proti Íránu. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší, které zveřejnil server WikiLeaks. Potvrzuje se tak, že zatímco navenek arabské režimy vyzývají k poklidnému řešení íránské jaderné krize, v zákulisí používají úplně jiný slovník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Například saúdskoarabský velvyslanec předloni ve Spojených státech tlumočil výzvu krále Abdalláha: Usekněte íránskému hadovi hlavu!

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček ve Světě o deváté

Podobně se na adresu Teheránu vyjadřovali i vůdci Egypta, Spojených arabských emirátů nebo Jordánska. Írán označují za existenční hrozbu a obávají se i toho, že v zemi je šíitský náboženský režim.

Z dokumentů je evidentní, že arabské státy v zákulisí vyzývají Američany, aby proti íránskému jadernému programu zasáhli ozbrojenou silou.

Za existenční hrozbu ale označují íránský jaderný program hlavně Izraelci. Ukazuje se však, že Američané berou izraelská varování ohledně Íránu skepticky. Například v jedné depeši cituje jistý americký diplomat, že podle Izraelců bude mít Írán jadernou zbraň už v roce 1998, což se nestalo.

Izraelský ministr obrany Ehud Barak pak říkal, že je třeba okamžitě zasáhnout a že možnost k ozbrojenému zásahu bude do konce roku 2010, potom by to podle něj vedlo k obrovským škodám a obětem. Jinými slovy předpokládal, že jaderný materiál bude k dispozici už na konci tohoto roku.

Únik dokumentů na WikiLeaks také ukázal, že Izrael prosazuje podporu íránského opozičního hnutí, protože v tom vidí šanci na změnu teheránského režimu. Ředitel izraelské rozvědky Mosad Meir Dagan už před třemi při jednání s Američany navrhoval tajnou podporu íránského studentského hnutí a také odbojných etnických menšin.

Teherán tvrdí, že západní a izraelské tajné služby byly nejen za loňskými povolebními nepokoji, ale také za teroristickými útoky, které proti režimu podnikají například povstalci v Balúčistánu.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme