Palestina je členem UNESCO, Praha však hlasovala proti

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu přijala Palestinu za plnoprávného člena této agentury. Za Palestince se postavilo 107 ze 193 členských zemí, 14 vlád bylo proti. Přijetí Palestinců do světové kulturní organizace se snažil zabránit hlavně Izrael a Spojené státy. Proti přijetí Palestiny do UNESCO hlasovala i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování o členství Palestinců v UNESCO ocenili delegáti konference potleskem

Hlasování o členství Palestinců v UNESCO ocenili delegáti konference potleskem | Zdroj: Reuters

Podle Spojených států a Izraele je takový krok předčasný a mohl by vážně narušit blízkovýchodní mírový dialog. Palestinci ale dávali už předem najevo, že se tlaku nepodvolí a že využijí sympatií, které na půdě UNESCO mají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Fischer, politický ředitel ministerstva zahraničních věcí, a blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček rozebírali pro Rádio Česko pozadí a důsledky přijetí Palestiny do UNESCO

Většina členů UNESCO Palestince podpořila i přes americké hrozby, že Spojené státy přestanou této organizaci posílat svůj každoroční příspěvek. Ten činí skoro 80 miliónů dolarů a tvoří asi pětinu rozpočtu kulturní agentury.

Tímto krokem uplatňují Spojené státy dva své zákony ze začátku 90. let. Ty zakazují financovat jakoukoli specializovanou agenturu OSN v případě, že tento orgán přijme Palestince za plnohodnotného člena dřív, než bude jejich stát vyjednán s Izraelem.

Své přípěvky plánuje zastavit i Izrael. „UNESCO tuto ztrátu nebude schopno nahradit," řekl izraelský zástupce při UNESCO Nimrod Barkan.

Šéfka UNESCO už vyjádřila nad očekávaným finančním propadem znepokojení.

Palestinci: Krok na cestě k mezinárodnímu uznání

Palestinci považují výsledek hlasování za velké diplomatické vítězství a morální vzpruhu. Už předem říkali, že je to důležitý krok na cestě k mezinárodnímu uznání, o které usilují.

Budou také moci UNESCO žádat, aby na seznam světového kulturního dědictví zanášelo památky na palestinských územích, která okupuje Izrael. Jako je tomu i v případě například východního Jeruzaléma, o který vedou Palestinci s Izraelem spory. Izrael chápe toto území jako anektované.

Přijetí do UNESO je podle Palestinců jedním z kroků, které mu pomohou k přijetí do dalších organizací OSN. Tím poroste mezinárodní konsenzus, který dospěje k tomu, že Palestinci budou uznáni v Radě bezpečnosti nebo i ve Valném shromáždění.

Palestinský ministr zahraničních věcí Riyad al-Malki při svém projevu na konferenci UNESCO v Paříži | Foto: Reuters

„Dnešní hlasování znovu ukázalo, že Izrael a ta skupina 14 zemí včetně České republiky, které ho podporují, jsou opravdu malá menšina na světové scéně. Že Izrael je velmi izolovaný, když i v takové věci, jako je přijetí Palestinců do kulturní organizace, hlasuje proti a snaží se tomu zabránit,“ poznamenal blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček v Ozvěnách dne.

Podle Pavla Fischera, politického ředitele ministerstva zahraničních věcí, má Palestina zřejmě šanci i na přijetí do samotného OSN. Dodává ale, že nezáleží jen na kvantitě hlasů, ale i na jejich kvalitě: „Aritmetický součet vychází ve prospěch Palestiny. Ale kvalita těch hlasů, jednoho každého z nich, se potom posuzuje zvlášť a tam je nesmírně důležité, jak hlasují země, jako jsou Spojené státy nebo Evropská unie.“

Další políček americké taktice

Podle Ireny Kalhousové, hlavní analytičky Pražského institutu bezpečnostních studií, dnešní rozhodnutí UNESCO nijak nepřispěje k obnovení mírového procesu na Blízkém východě.

„Pokud vezmeme to, že největším patronem izraelsko-palestinských mírových jednání jsou Spojené státy, které si vysloveně nepřejí , aby Palestinci šli tou cestou, že se snaží prosadit svoje požadavky na mezinárodním poli, ale naopak si přejí, aby zasedli společně s Izraelci k jednacímu stolu, tak toto je opět další políček té americké taktice. A samozřejmě to nepotěší ani Izrael, protože Izrael by také rád spory s Palestinci řešil přímo, nikoliv na půdě OSN nebo na jakékoliv jiné půdě, kde jsou přítomni další hráči,“ připomněla Kalhousová ve Stalo se dnes.

Praha hlasovala PROTI

Česká republika hlasovala proti přijetí Palestinců do UNESCO. Politický ředitel ministerstva zahraničních věcí Pavel Fischer to řekl ve vysílání Rádia Česko. Česká republika se tak zařadila mezi těch pouhých 14 zemí celého světa, které se postavily proti Palestincům.

„Nám se zdálo, že v situaci, kdy v Radě bezpečnosti běží proces zpracování té přihlášky, kterou tam na Valném shromáždění předal Mahmud Abbás v minulém měsíci při zasedání v New Yorku, že by tento proces měl doběhnout do konce. Předbíhat toto rozhodnutí urychleným projednáváním v UNESCO je nešťastné,“ vysvětluje rozhodnutí hlasovat proti politický ředitel ministerstva zahraničních věcí Pavel Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Stalo se dnes přijetí Palestiny do UNESCO komentovala Irena Kalhousová, hlavní analytička Pražského institutu bezpečnostních studií

Podle Fischera tento krok neprospěje ani autoritě Rady bezpečnosti, ani samotnému UNESCO, protože se tím tato organizace dostává do přímé konfrontace s tím, co se děje v terénu, kde se v současné době hledají přímo na Blízkém východě všechny cesty, jak obnovit mírové rozhovory mezi oběma stranami.

„To hlasování se nám zdálo, že je špatně načasované a že z něj nemůže vzejít nic dobrého,“ shrnuje Pavel Fischer a dodává, že podporovali snahy o alespoň odložení tohoto hlasování.

Mezi zeměmi, které hlasovaly proti přijetí Palestiny do UNESCO, bylo z Evropské unie kromě České republiky také Německo, Nizozemí a zřejmě i Švédsko. Podle informací Pavla Fischera se stále ještě dopočítává, kdo jak hlasoval.

Břetislav Tureček, mta, Marína Dvořáková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme