Po delší době se syrský prezident Asad ukázal na veřejnosti

Syrský prezident Bašár Asad navštívil uprchlíky ve městě Adra nedaleko Damašku. Loni v prosinci postihly tuto oblast ostré boje mezi vládními vojáky a islamisty. Asad během návštěvy ujišťoval uprchlíky, že syrská vláda se jim snaží pomoci. Na damašském předměstí Jarmúk přitom podle organizace Amnesty International umírají kvůli blokádě lidé hladem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník Syrské osvobozenecké armády

Bojovník Syrské osvobozenecké armády | Zdroj: Reuters

O návštěvě prezidenta Asada v zasažené oblasti velmi podrobně informovala syrská státní televize. Není proto vyloučeno, že se jednalo o propagaci před nadcházejícími prezidentskými volbami, ve kterých hodlá Bašár Asad znovu kandidovat.

„Může to souviset i s tím, že chce ukázat, že některé části Damašku jsou už skutečně znovu pod kontrolou vládních vojsk, a on se tam tedy může tímto způsobem pohybovat,“ uvažuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Sýrii informuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Před více než půl rokem totiž prezident Asad podobným způsobem navštívil jiné oblasti v okolí Damašku, které dobylo vládní vojsko.

Syrská armáda mezitím stále obléhá damašskou čtvrť Jarmúk, kam se stáhli bojovníci fronty An Nusra a dalších organizací. Asi 20 tisíc lidí, převážně civilistů, je už půl roku bez dodávek potravin nebo elektřiny. 130 obyvatel prý zemřelo hlady.

Nedávná jednání mezi syrským režimem a opozicí, která skončila neúspěchem, ulehčila život syrských uprchlíků jen částečně a pouze v některých oblastech. Například v Homsu proběhla evakuace desítek zubožených lidí, kteří strávili rok a půl v obleženém centru města.

UNICEF ve své zprávě uvádí, že za poslední rok se zdvojnásobil počet syrských dětí, které přišly o domov a staly se uprchlíky ve vlastní zemi. Nezřídka zároveň přicházejí o své dětství.

Z chlapců se často již od 12 let stávají bojovníci, velmi mladé dívky zase z ekonomických důvodů vstupují do manželství. Podle vyhlídek organizace UNICEF se bude situace spíše dále zhoršovat.

Boje v Sýrii | Foto: ČTK/AP, Jaber al-Helo

Štěpán Macháček, Veronika Sedláčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme