Pozorovatelé LAS navštíví centrum syrské opozice Homs

Syrské město Homs, které je centrem protivládních protestů, dnes navštíví asi padesát pozorovatelů Ligy arabských států. Mise má posoudit, jak Damašek plní plány Ligy na ukončení represí vůči odpůrcům režimu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v Sýrii

Nepokoje v Sýrii | Foto: ČTK/AP, Bassem Tellawi | Zdroj: ČTK

Pozorovatelé v Sýrii se rozdělí na menší skupiny, kterým syrská vláda přislíbila volný pohyb.

V Homsu, který je první na řadě, se ale o ukončení násilností a stažení vojska z ulic nedá mluvit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi ve Světě o osmé

Armáda střílí z tanků, minometů i kulometů, zahynuly už nejméně dvě desítky lidí.

Podle obyvatel Homsu, kteří telefonovali západním médiím, není dost jídla ani paliva na topení. Lidé se schovávají ve sklepích a od mise Arabské ligy žádné velké zlepšení nečekají.

Obavy z občanské války

Místní obyvatelé tvrdí, že vojáci obehnali město zákopy, kvůli kterým nikdo nemůže ven a že nejméně 23 lidí zemřelo při střelbě z tanků a minometů. Česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi situaci přiblížila ve Světě o osmé:

„My jsme se včera spojili s našimi občany, kterých tam máme několik, a ty zprávy jsou různorodé. Ti, kteří jsou blíže k ohniskům napětí, popisují tamní situaci jako daleko horší, než jinde. Není to tak, že by Homs byl obehnán zákopy, že by se nemohlo ven, nebo dovnitř. Tak to není.“

„Většina Syřanů připodobňuje režim ke chřipce. Chřipku můžete léčit, čili můžete dělat reformy. Ale jejich obava je, že přijde rakovina.“ Podle Filipi je namístě i obava, že konflikt může přerůst v občanskou válku motivovanou i nábožensky.

„Jistý druh občanské války panuje už v Homsu. Už jsou kapsy odporu, kde něco, co můžeme nazvat občanskou válkou už probíhá,“ upozornila Filipi.

Milan Kopp, Jitka Malá, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme