Protestující Egypťané se rozdělili na tábory pro a proti prezidentu

V centru Káhiry začaly krvavé bitky mezi egyptskými civilisty. Dosavadní protivládní shromáždění napadají skupiny lidí, kteří podporují prezidenta Mubaraka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na káhirském náměstí Tahrír proti sobě stojí provládní demonstranti (dole) a protestující požadující odchod prezidenta Mubaraka (nahoře).

Na káhirském náměstí Tahrír proti sobě stojí provládní demonstranti (dole) a protestující požadující odchod prezidenta Mubaraka (nahoře). | Zdroj: ČTK

Zastánci hlavy státu jsou vyzbrojeni tyčemi, házejí kamení i zápalné láhve. Protivládní demonstranti tvrdí, že se snaží násilnostem bránit. Sami ale také házejí kamení na provládní tábor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O střetech v Káhiře informoval přímo z místa náš zpravodaj Břetislav Tureček

Přímo z centra Káhiry blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček hlásil, že armáda se pokusila oddělit oba tábory kordonem vozidel. Stovky radikálů se ale dále vyzbrojují kamením a ozývá se střelba a výbuchy.

Přibývá raněných

V provizorním lazaretu u náměstí Tahrír se hromadí zranění lidé. Zastánci prezidenta tvrdí, že po týdnu protestů je třeba konečně obnovit pořádek v zemi. Tak vysvětluje vznik nového tábora demonstrantů i státní televize.

Také ministerstvo obrany se dnes vyzvalo k ukončení protestů a obnovení normálního života, Někteří lidé s portréty Mubaraka napadají i zahraniční novináře. Takové incidenty hlásí západní televize. Jejich svědky nebo i terčem však už bylo i několik českých reportérů. Tábor podporující Mubaraka tvrdí, že cizí žurnalisté jsou součástí opozičního hnutí.

Pomoc Čechům nabízí Bratislava

Řada zemí z Egypta evakuuje své občany. Zítřejší evakuaci českým občanům nabídlo Slovensko, které vyšle do severoafrické země letecký speciál. K odletu z Egypta se zatím přihlásilo sedm Čechů.

Demonstrace proti Mubarakově režimu vypukly v Egyptě před devíti dny. V noci na dnešek slíbil prezident, že už nebude kandidovat v příštích volbách. Jeho kritici ale požadují okamžitou rezignaci.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme