Protesty v Egyptě ani po projevu prezidenta Mursího neustávají

Egyptský prezident Mursí se vyjádřil k násilí v zemi. Dlouho očekávaný projev ale protestující Egypťany neoslovil. Nezazněla v něm totiž ochota k ústupkům, které opozice žádá, tedy zrušení autoritářského dekretu a odložení referenda o sporné nové ústavě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v Egyptě ani pro projevu prezidenta Mursího neustávají.

Nepokoje v Egyptě ani pro projevu prezidenta Mursího neustávají. | Zdroj: Reuters

Demonstranti čekali na projev na káhirském náměstí Tahrír i u prezidentského paláce. Když se ale namísto nabídky ústupků dočkali jen obhajoby dosavadních Mursího kroků, začali skandovat „odejdi“ a „ústava je neplatná“.

Prezident Mursí dále prohlásil, že včerejší násilí mají na svědomí jedinci z opozičních politických stran a placení žoldáci. Terminologie i styl projevu připomínal slova Hosního Mubáraka nedlouho před jeho odstoupením.

Krátce po projevu dav asi 200 lidí zaútočil na káhirskou centrálu Mursího strany Muslimské bratrstvo a budovu podpálil. Oheň se ale hasičům podařilo brzy uhasit a policie demonstranty z budovy vytlačila.

Na sobotu pozval prezident Musí zástupce všech politických stran k jednání. Opozice v čele s Muhammadem Baradejem ale rozhovory odmítá, dokud prezident nestáhne svůj dekret. Očekávají se proto další demonstrace.

Štěpán Macháček, Silvie Třeslínová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme