Putin nařídil zahájit stahování hlavních ruských sil ze Sýrie

Ruský prezident Putin nařídil armádě zahájit stažení hlavní části vojenských jednotek ze Sýrie. Podle něj již hlavní úkol splnily. Odsun by měl začít už v úterý 15. března. Podle agentury TASS to šéf státu řekl při setkání s ministry zahraničí Sergejem Lavrovem a obrany Sergejem Šojguem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská intervence v Sýrii

Ruská intervence v Sýrii | Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Podle Putina ruská armáda už z velké části splnila své cíle, protože vytvořila podmínky pro mírový proces v Sýrii. Putin už prý o rozhodnutí informoval syrského prezidenta Bašára Asada.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že tématem rozhovoru nebyl budoucí osud syrského prezidenta. Asadův odchod je přitom jedním z hlavních požadavků syrské opozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruský prezident Vladimír Putin nařídil stažení vojáků ze Sýrie. Mluvil o tom komentátor ČRo Libor Dvořák

„Myslím, že úkoly uložené ministerstvu obrany byly zcela splněny. Proto nařizuji zahájit od zítřka stahování hlavní části našeho vojenského uskupení ze Syrské arabské republiky,“ citoval TASS z Putinova prohlášení.

Podle šéfa Kremlu ale dál mají v dosavadním režimu fungovat ruské body v Tartúsu, kde je námořní základna, a v Hmímímu, kde se nachází letecká základna. Vojáci, kteří v Sýrii zůstanou, bude mít za úkol kontrolovat dodržování příměří, dodal prezident, který je z titulu funkce hlavy státu zároveň vrchním velitelem ruských ozbrojených sil. Intervenci v Sýrii Moskva zahájila loni na konci září.

Ministr obrany Šojgu podle agentury TASS Putinovi řekl, že ruské jednotky v Sýrii zlikvidovaly přes 2000 ‚banditů‘ pocházejících z Ruska, včetně 17 polních velitelů. Od 30. září podle něj ruské letectvo provedlo přes 9000 letů a byly provedeny údery velmi přesnými zbraněmi na vzdálenost více než půldruhého tisíce kilometrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zásadní krok ohlásil Putin v den, kdy v Ženevě začalo další kolo mírových rozhovorů o Sýrii. Mluvil o tom politický geograf Michael Romancov

Rusové od začátku náletů tvrdili, že útočí na cíle organizace Islámský stát. Ze západních zemí ale byli kritizováni, že bojují i proti takzvané umírněné opozici. Mnohé opoziční ozbrojence bojující proti Asadovu režimu však Moskva považuje za teroristy.

Mezi úspěchy ministr Šojgu také zařadil zničení 209 objektů spojených s těžbou ropy a přečerpávání paliva a na 2000 prostředků pro přepravu ropných produktů. Díky ruské letecké podpoře podle ministra syrští vojáci osvobodili na 400 měst a obcí a přes 10000 kilometrů čtverečních území.

Situaci v Sýrii vyřeší jedině diplomacie, nebo válka, tvrdí zmocněnec OSN

Číst článek

Podle komentátora ČRo Libora Dvořáka není vyloučeno, že důvody tohoto rozhodnutí jsou ekonomické. Nicméně svého do velké míry Rusové v Sýrii již dosáhli.

„Rusové podle mého soudu minimálními prostředky dosáhli velmi významných úspěchů. Jak říkal od začátku ministr obrany Šojgu, 50 letadel a 1500 až 2000 příslušníků kontingentu představovalo zhruba stejné náklady, jako delší domácí vojenské cvičení. Rusko se přitom velmi významně etablovalo na mezinárodní politické scéně, znovu upevnilo své pozice na Blízkém východě,“ uvedl Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruská armáda začne už zítra opouštět Sýrii. Mluvil o tom zpravodaj ČRo v Rusku Martin Dorazín

V Ženevě ode dneška pokračují nepřímé mírové rozhovory mezi zástupci Damašku a části syrské opozice. Žádného pokroku ale zatím nedosáhly. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura odhaduje, že současná jednání potrvají nejméně deset dní. V příštích týdnech nebo měsících by pak měla přijít další kola rozhovorů.

Odchod ruské armády dá podle syrské opozice pozitivní impuls mírovým rozhovorům. Prohlásil to mluvčí takzvané rijádské skupiny v Ženevě.

Putin požádal ruskou diplomacii, aby se víc zapojila do vyjednání syrské mírové dohody.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme