Republikánská garda vytlačila v Egyptě demonstranty od prezidentského paláce

Demonstranti proti egyptskému prezidentovi Muhammadu Mursímu uposlechli výzvy Republikánské gardy a opustili okolí sídla hlavy státu v Káhiře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptská republikánská garda

Egyptská republikánská garda | Zdroj: Reuters

Na náměstí Tahrír a dalších místech egyptské metropole se ale znovu tvoří protestní shromáždění.

Republikánská garda se během zásahu chovala velmi neutrálně. Ostatně u obou táborů, jak u stoupenců prezidenta, tak i jeho odpůrců, má armáda i policie v tomto případě dobrou reputaci. „Dívají se na ni jako na neutrální ochránce okrsku paláce prezidenta,“ podotkl spolupracovník ČRo Štěpán Macháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Egyptě Štěpán Macháček byl hostem večerních Ozvěn dne Radiožurnálu

Rozhodujícím momentem může být očekávaný projev prezidenta Mursího. Ten se poprvé během kritického vývoje posledních dnů obrátí k veřejnosti. Z prezidentova okolí pronikají informace, že by mohl nabídnout demonstrantům ústupky.

Opozice v čele s Muhammadem al-Baradajem ale nepožaduje nic menšího, než zrušení autoritářského prezidentského dekretu a odložení referenda o nové, sporné ústavě.

Prezidenta Mursího opustilo už několik poradců. Dnes rezignoval také ředitel egyptské televize a předseda nejvyšší volební komise, která má referendum o ústavě řídit. Za požadavky opozice se postavila také část islámského duchovního učiliště al-Azhar.

Velká část Egypťanů je naštvaná a nesouhlasí s tím, co se v jejich zemi děje. „Že by proběhlo referendum podle plánů prezidenta Mursího, se mi v tuto chvíli zdá opravdu velmi nepravděpodobné. Tím spíš, že i některé technické předpoklady jsou na tom špatně, jako třeba soudní dohled nad referendem, který mají vykonávat soudci, kteří ale stávkují,“ upřesnil Macháček.

Štěpán Macháček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme