Syrská armáda vyklízí velitelské objekty v Damašku, ve strachu z útoku prchají i obyvatelé

V sobotu se očekávají výsledky šetření OSN v místech údajných chemických útoků v syrském Damašku. Nepotvrzené informace hovoří o tom, že útoky spáchal mladší bratr prezidenta Asada Máhir na vlastní pěst. Máhir Asad velí čtvrté brigádě syrské armády, která brání Damašek. V předtuše mezinárodního útoku mezitím mnozí Damaščané město opustili a odjeli na venkov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspektoři OSN pokračují ve vyšetřování v místech údajných chemických útoků

Inspektoři OSN pokračují ve vyšetřování v místech údajných chemických útoků | Zdroj: Reuters

Ve státní televizi hrají oslavné písně na syrskou armádu. Prezident Bašár Asad slibuje, že se země bude jakémukoliv útoku bránit. Západu zároveň vzkázal, že z boje vyjde Sýrie jako vítěz.

Před intervencí v Sýrii varuje i Írán. „Hrozící americká intervence v Sýrii by byla katastrofální pro celý region a Američané by pak čelili následkům," říká íránský vůdce ájatolláh Chámeneí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci sleduje zpravodaj ČRo na Blízkém východě Štěpán Macháček

Vojenský útok proti Asadovu režimu nepodporuje ani Egypt. Jednoznačně by ho ale uvítali syrští uprchlíci.

„Doufáme, že útok na Sýrii zničí sklady chemických zbraní, které syrský režim používá," říká Syřan, který před válkou utekl do Jordánska.

I když představitelé syrského režimu zpochybňují, že by k úderu mohlo dojít, příprava na něj je v plném proudu.

Podle svědků dochází v Damašku k evakuaci některých armádních objektů, na které by případný útok spojenců mohl směřovat. Vláda také zásobuje důležitá centra potravinami a pohonnými hmotami na několik dní.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme