Syrská vláda je prý znovu ochotna jednat o odchodu Bašára Asada

Syrská vláda je připravena jednat o s opozicí odstoupení prezidenta Bašára Asada. Jednání ale nesmí být dopředu podmíněno Asadovou rezignací. V Moskvě to v úterý řekl vicepremiér Asadovy vlády pro ekonomické otázky Kadrí Džamíl. Asadův režim také varoval před vojenskou operací, kterou naznačil americký prezident Barack Obama. Případný konflikt by prý přesáhl hranice země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský prezident Bašár Asad s manželkou

Syrský prezident Bašár Asad s manželkou | Foto: Michel Spingler | Zdroj: ČTK

„Opozice, stejně jako Američané, trvají na tom, že by měl prezident Asad napřed odejít a pak se dá jednat o všem dalším. Řešení, které znovu navrhl syrský vicepremiér, tedy že součástí celého ujednání by mohl být i odchod prezidenta Asada, již několikrát zaznělo. Nové je to, že to řekl syrský vicepremiér po důležitých jednáních v Moskvě,“ říká zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Sýrii mluvil na Rádiu Česko zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Syrská opozice by podle něj ráda viděla, aby se zhroutil celý režim a ne jen prezident Asad. Když se navíc mluví o syrské opozici, neznamená to, že by zastupovala všechny nespokojené Syřany. I sama syrská národní rada je rozhádaná.

„To je také jeden z důvodů, proč se nedaří nalézt v Sýrii kompromis, protože se neví, kdo má opravdu mandát k tomu, aby za celou syrskou opozici mluvil,“ pokračuje Slezák s tím, že se tak může stát, že i kdyby k nějaké dohodě Bašára Asada došlo, nemusejí ji jiné opoziční proudy přijmout.

Syrský konflikt se částečně přelévá i do sousedního Libanonu, kde vypukly potyčky mezi obyvateli sunnitské a alávitské čtvrti. Velmi pozorně pohyb chemických zbraní také sleduje Izrael.

Podle Slezáka má ale Sýrie v Libanonu větší želízko v ohni, a to je Hizballáh. Ostatně již od začátku se syrský režim snažil odvrátit pozornost od vlastních problémů přelitím konfliktu na cizí území, hlavně do Izraele.

Václav Pešička, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme